Tendinta - boala adultilor apare acum si la cei mici Diabetul zaharat de tip 2 era pana nu demult o raritate la copii. Avem insa din ce in ce mai multi copii obezi, motiv pentru care a crescut si incidenta acestei forme de diabet la cei mici.
Tendinta - boala adultilor apare acum si la cei mici Diabetul zaharat de tip 2 era pana nu demult o raritate la copii. Avem insa din ce in ce mai multi copii obezi, motiv pentru care a crescut si incidenta acestei forme de diabet la cei mici. Diabetul zaharat de tip 2 era asociat varstei adulte in urma cu cativa ani. Aproape toti copiii si tine­rii erau diagnosticati in trecut cu diabet de tip 1, insulinodependent. Registrul National de Diabet arata ca in Romania sunt 1.950 de copii cu aceasta forma de boala. "Mai nou, diabetul zaharat de tipul 2 are o incidenta din ce in ce mai mare la copii si adolescenti. In 80%-90% dintre cazuri, el se asociaza cu obezitatea", atrage atentia conf. dr Maria Mota, de la Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Craiova. Ziua Mondiala a Diabetului, sarbatorita ieri, a fost dedicata in acest an copiilor cu diabet si a avut ca deviza "Nici un copil nu ar trebui sa moara de diabet". Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste un sfert din elevii din Europa sunt obezi, iar de vina pentru aceasta este stilul de viata sedentar si consumul de alimente de tip fast food.  Stil de viata. Pentru a preveni aparitia diabetului zaharat de tip 2 la varste mici, trebuie sa prevenim obezitatea si aceasta nu se poate face decat prin respectarea unui stil de viata sanatos, mai spune conf. dr Maria Mota. Specialistii recomanda mai nou testarea glicemiei si la varste mai tinere, cu atat mai mult in cazul in care copilul sau tanarul este supraponderal sau obez, daca una dintre rudele de gradul intai are diabet, daca tensiunea arteriala este mai mare de 140/90 mm Hg sau daca valoarea colesterolului depaseste limitele normale. oana.antonescu@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.