Peste 240 de proiecte SAPARD au fost anulate in perioada 2003-2007, a informat ieri agentia de presa NewsIn. Dintre acestea, aproape 40% au fost reziliate in acest an, asa cum reiese din datele furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala s
Peste 240 de proiecte SAPARD au fost anulate in perioada 2003-2007, a informat ieri agentia de presa NewsIn. Dintre acestea, aproape 40% au fost reziliate in acest an, asa cum reiese din datele furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
De la inceputul Programului SAPARD pana in prezent, au fost contractate 4.713 proiecte in valoare totala de 1,49 miliarde de euro. Dintre acestea, au fost reziliate 241 proiecte, in valoare totala de 190,95 milioane de euro.
Din cele 241 de proiecte, circa 48% au fost reziliate la cererea beneficiarilor, iar 52% din cauza nerespectarii clauzelor contractuale sau de eligibilitate. De asemenea, valoarea proiectelor respinse a fost de 54,89 de milioane de euro. Potrivit APDRP, sumele aferente proiectelor reziliate incepand cu luna august a acestui an se vor pierde, arata aceeasi agentie de presa.
"Dupa data mai sus mentionata, APDRP nu mai poate incheia noi contracte deoarece depunerea de proiecte s-a finalizat, iar cele declarate eligibile, dar fara fonduri disponibile, au fost sustinute prin SAPARD-ul romanesc", a informat institutia.Suma rezultata din rezilieri trebuie returnata Uniunii EuropeneConcret, in vara anului trecut a fost oprita depunerea de proiecte, deoarece suma solicitata de beneficiari era mai mare decat alocarea pentru Pprogramul SAPARD. De anul trecut pana in luna august 2007, suma rezultata din rezilierea contractelor a fost realocata catre proiectele declarate eligibile, dar pentru care nu au mai existat fonduri. Incepand cu luna august 2007, aceasta varianta nu s-a mai putut aplica, deoarece nu au mai existat proiecte eligibile, fara finantare. Astfel, suma rezultata din rezilieri, incepand cu august 2007, trebuie returnata Uniunii Europene, dar in prezent nu exista date privind suma pe care Romania risca sa o piarda in urma acestor rezilieri.
Totusi, APDRP precizeaza ca "suma disponibilizata in urma rezilierilor din cursul anului 2007 nu afecteaza cheltuirea alocarii financiare care are termenul de scadenta in acest an, respectiv alocarea financiara aferenta anului 2004". Directorul general APDRP, Laszlo Klarik, a declarat pentru NewsIn ca fondurile SAPARD de 60 milioane de euro ramase de cheltuit in acest an vor ajunge la beneficiari, iar Romania nu va pierde niciun euro din acesti bani comunitari.
Pentru Programul SAPARD, Romania a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro. Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005. Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte.|
Confruntati cu un numar mare de proiecte, reprezentantii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula Programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maximum doi ani de la contractarea acestora.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.