Planul urmareste sa alinieze regulile europene din domeniul telecomunicatiilor, prin impunerea acelorasi masuri de reglementare in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). In cazul in care alte solutii nu se vor dovedi eficiente, se v
Planul urmareste sa alinieze regulile europene din domeniul telecomunicatiilor, prin impunerea acelorasi masuri de reglementare in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). In cazul in care alte solutii nu se vor dovedi eficiente, se va apela la solutia intens contestata prin care autoritatile nationale de reglementare vor putea obliga operatorii dominanti sa-si separe retelele de servicii.
"O piata unica de 500 milioane de consumatori va deschide noi oportunitati pentru operatorii telefonici, daca UE va ajuta la asigurarea unei competitii efective si la reguli consecvente", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Autoritatea Europeana a Pietei de Telecomunicatii, o noua agentie UE, formata din directorii celor 27 de autoritati nationale de reglementare, va sfatui agentiile nationale de reglementare asupra eventualelor probleme si se va asigura ca, pe piete asemanatoare vor avea actiuni de reglementare similare, indiferent de locul unde vor aparea problemele.
Aceasta masura este estimata a fi mai putin dependenta de guvernele nationale. Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, a dclarat ca "operatorii dominanti sunt inca protejati de autoritatile guvernamentale, ceea ce ingradeste liberatatea de alegere a consumatorilor".
Planul va propune, de asemenea, administrarea mai buna a frecventelor radio, pentru a le face accesibile serviciilor wireless pe banda larga, in contextul in care construirea unei noi infrastructuri de fibra optica este prea costisitoare. Trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala va elibera un numar semnificativ de frecvente radio, asa-numitul "dividend digital", care va putea fi folosit in acest scop, a mai spus Reding.
Comisia urmareste sa imbunatateasca drepturile consumatorilor, cum ar fi dreptul de a schimba operatorul de telecomunicatii intr-o singura zi, accesul la informatiile legate de preturile comparative si un acces mai eficient la apelul european de urgenta 112.
Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, va solicita sprijinul celor 27 de ministri ai telecomunicatiilor si al Parlamentului European pentru aceasta propunere, care, in cazul in care va fi aprobata, va fi pusa in practica la sfarsitul anului 2009, sau, dupa alte surse in 2010.
Companii precum France Telecom se opun planurilor UE si considera ca vor fi descurajate sa investeasca in plus si ca exista pericolul sa fie divizate.
In schimb, agentia Reuters nota ca autoritatile de reglementare nationale sunt multumite ca vor primi drepturi suplimentare, insa nu doresc un organism suprem la nivel european si nici nu vor ca UE sa le poata modifica deciziile.
Analistii pietei de telecomunicatii atrag atentia asupra faptului ca o serie de guverne din tarile importante ale UE nu doresc sa dea mai multe drepturi Comisiei Europene, astfel ca varianta finala a planului de modificare a regulilor in piata de telecom ar putea fi diferita fata de propunerea initiala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.