Modalitatea de intrare este prin cumpararea unei banci deja existente sau prin crestere organicaIntr-un timp in care pierderile legate de creditele ipotecare sunt mari, iar sefii de banci sunt inlaturati, liderii bancari straini gasesc ca solutie int
Modalitatea de intrare este prin cumpararea unei banci deja existente sau prin crestere organicaIntr-un timp in care pierderile legate de creditele ipotecare sunt mari, iar sefii de banci sunt inlaturati, liderii bancari straini gasesc ca solutie intrarea pe piata ruseasca unde nu sunt expusi crizei subprime, informeaza International Herald Tribune.
Pentru unele banci americane, comparatia intre situatia de acasa fata de cea din Rusia nu a parut niciodata mai imbucuratoare, piata locala oferindu-le posibilitatea de a creste - organic sau prin achizitii - in locul unei crize in crestere din SUA.
Totusi oportunitatea noilor jucatori de a intra pe piata se micsoreaza. In timp ce bancile rusesti devin din ce in ce mai atractive, numarul institutiilor de credit disponibile pentru cumparare este limitat, iar companiile care doresc sa inceapa de la zero ar putea sa nu aiba niciun succes, sunt de parere creditorii straini.
Citibank, care a inregistrat o pierdere de 11 miliarde de dolari si si-a pierdut seful executiv, Charles Prince, detine o platforma substantiala de crestere in timpul prezentei sale de 13 ani in Rusia si urmareste o expansiune organica.
Şeful executiv al Citibank Russia, Mark Robinson, este de parere ca nou-venitii nu au alta alegere decat sa ia in considerare o achizitie. "In afara de topul 30 al bancilor rusesti, restul institutiilor sunt foarte mici. Aici se poate creste mai repede prin investirea intr-o crestere organica", a adaugat acesta.Parerile despre cum ar trebui nou-venitii sa intre pe piata sunt impartiteJohann Jonach, seful executiv al Raiffeisenbank din Rusia, este de parere ca este foarte greu in momentul de fata sa intri singur pe piata ruseasca: "Daca o companie doreste sa devina o banca universala si un important jucator pe piata din Rusia, din punctul meu de vedere este prea tarziu sa incepi de la zero".
Analistii declara ca ruta de crestere depinde de cat de repede bancile straine vor sa obtina profit aici. Daca isi permit luxul de a astepta, o crestere organica este preferabila in locul unei achizitii.
Mikhail Galkin, analist bancar la MDM Bank din Moscova, spune ca atunci cand cumperi o banca de pe o piata locala, cumperi o cota de piata, clientii si relatii. Pe de alta parte, trebuie sa platesti un pret mare, care variaza intre o suma de trei pana la cinci ori fata de valoarea bancii in functie de conditiile globale. Exista si problema integrarii, care poate fi un cosmar, adauga analistul.
Saptamana trecuta Raiffeisen, cel mai mare creditor din tara, a avut un motiv anume de a fi bucuros de afacerile sale din Rusia si Europa de Est, inregistrand o crestere cu 51% in al treilea trimestru datorita creditelor pentru masini si imobiliare din regiune. De asemenea, banca nu a raportat o expunere semnificativa la criza creditelor din SUA.Bancile straine platesc mult in plus pentru bancile localeRaiffeisen a cumparat Impexbank anul trecut si inca incearca sa integreze mica banca in structura sa. Partea cea buna a acestei achizitii a fost ca austriecii au salvat patru ani de crestere organica.
Natalya Orlova, analist bancar la Alfa Bank, declara ca dominatia sectorului detinuta de catre creditorii de stat, activele bancare detinute de proprietari straini va creste cu doar 5% in urmatorii cinci ani la valoarea de 25 de procente. Orlova mai spune ca fuziunea sau activitatea de achizitionare a unui jucator de pe piata va functiona pana cand situatia din sector va deveni mai clara, iar cifrele de crestere mai predictibile. Acest lucru nu va putea avea loc pana la mijlocul lui 2008.
KBC din Belgia, o alta banca in cautare de achizitii in Europa de Est, a facut cea mai recenta cheltuiala in Rusia, platind 1 miliard de dolari pentru creditorul de nivel mijlociu Absolut Bank cu de 3,8 ori mai mult decat valoarea bancii.
Societe Generale a cumparat o participatie de 20% din Rosbank al Vladimir Potanin anul trecut in doua tranzactii diferite. Acum are optiune de a cumpara inca 30% din actiuni pana la sfarsitul anului 2008 pentru inca 1,7 miliarde de dolari pe langa cele 600 milioane de dolari deja platite.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.