Isarescu: Anul trecut ne-a ajutat
Baltazar: Guvernatorul recurge la cosmetizarea realitatii inflationisteBanca Nationala a Romaniei si Institutul National de Statistica urmeaza sa analizeze in urmatoarea perioada modul de calcul al cosului de co
Isarescu: Anul trecut ne-a ajutat
Baltazar: Guvernatorul recurge la cosmetizarea realitatii inflationisteBanca Nationala a Romaniei si Institutul National de Statistica urmeaza sa analizeze in urmatoarea perioada modul de calcul al cosului de consum, potrivit declaratiei facute ieri de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, in fata Comisiilor reunite de buget din Parlament.
"Am stabilit sa ne vedem in perioada urmatoare, sa analizam si apoi sa facem publice deciziile. Sunt chestiuni tehnice in spate. Nu stapanim in totalitate acest lucru", a afirmat Isarescu."Cand pretul alimentelor a scazut, atunci i-a convenit, acum nu ii mai convine"Isarescu a afirmat ca actuala pondere a produselor alimentare in cosul de consum comparativ cu cea din alte state reprezinta si pentru BNR o surpriza, raspunzand la intrebarea presedintelui Comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, Cristian Gubandru, privind nivelul ridicat al acesteia. Comparativ cu media din UE, de 15-18%, in Romania ponderea alimentelor in cosul de consum este de 37%. "O asemenea pondere ridicata, volatilitatea preturilor la alimente ne-a dezavantajat. Anul trecut ne-a ajutat, am redus inflatia mai mult decat ne-am fi asteptat", a spus Isarescu. Ca raspuns la afirmatiile lui Isarescu, economistul Bogdan Baltazar spune ca aceasta decizie este o manifestare clara de cosmetizare a realitatii inflationiste. "Cand pretul alimentelor a scazut, atunci i-a convenit, acum nu ii mai convine si recurge la cosmetizarea realitatii inflationiste.", ne-a spus Baltazar.Voinea: Cosul de inflatie ar trebui calculat pe categorii sociale si regiuniDirectorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, e de parere ca metodologia de calcul a cosului de consum nu este una corecta atat timp cat nu reflecta realitatea. "Nu stiu in ce masura se poate implica BNR sa schimbe aceasta metodologie. INS calculeaza acest cos dupa datele culese din cadrul gospodariilor cu doi ani in urma", a spus Voinea.
Totodata, acesta a mentionat ca GEA a propus, dar "nu am fost luati in seama", ca metodologia de calcul a cosului sa fie realizata, ca si in Marea Britanie, de o companie independenta, care sa realizeze un calcul paralel al inflatiei, atat pe categorii sociale, cat si pe regiuni. "Este o medie, iar daca este calculata media unor extreme, ea nu reflecta nimic", a adaugat Liviu Voinea.
Acesta nu crede ca ponderea alimentelor in cosul de inflatie este una redusa, ci din contra aceasta ar putea fi chiar mai mare, dar utilitatile ocupa o parte prea mica in cos, iar cheltuielile cu educatia nici macar nu sunt incluse.Structura cosului de consum din Romania se va apropia de cea din UEIsarescu a mentionat ca ponderea alimentelor in cosul de consum se va reduce odata cu avansul veniturilor populatiei. "Tendinta este descendenta. Structura cosului de consum din Romania se va apropia de cea din UE", a mai spus guvernatorul bancii centrale.
Acesta a aratat ca daca ponderea produselor alimentare in cosul de consum din Romania ar fi fost similara celei din Bulgaria, de exemplu, indicele preturilor de consum ar fi fost mai scazut cu 0,7-0,8% puncte in primele noua luni. Bulgaria a modificat, la inceputul anului, modul de calcul al cosului de consum, dupa standardele UE. Modul de calcul in Romania corespunde cosului din ultimii ani. "Am mai discutat cu Statistica maniera de calcul. Este corect", a spus Isarescu. Liviu Voinea a mai spus ca aplicarea unei metodologii de calcul al cosului de consum potrivit standardelor europene nu ar fi relevanta.
Tot ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Guvernul va reintroduce cosul minim de consum ca modalitate de calcul al salariului minim pe economie. Comisia pentru buget-finante si banci din Camera Deputatilor si Comisia pentru buget-finante, activitate bancara si piata de capital din Senat s-au reunit, ieri, in sedinta comuna, pentru dezbateri legate de Legea bugetului de stat pe anul 2008. Autoritatile au renuntat, in ultimii ani, sa mai calculeze salariul minim pe economie pe baza cosului minim de consum si au convenit ca acesta sa fie negociat prin discutii cu sindicatele si patronatele. Guvernul, sindicatele si patronatele au convenit, luni seara, ca salariul minim din 2008 sa fie de 500 de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.