Geo Saizescu aniverseaza astazi, "la dublu", 75 de ani de viata si 50 de activitate cinematografica, prin lansarea, in ton, a cartilor "Svejk - scenariu cinematografic dupa Jaroslav Hasek tradus de Jean Grosu" si "Istoria dramatica a unui film comic...Pacala", eveniment ce va avea loc la Cinemateca Eforie - Sala Jean Georgescu, ora 18.30.
In opinia autorului, ambele personaje au o latura comuna: "Svejk..." este intr-o acceptare si viziune personale, intrucat eu sunt primul interpret de Svejk din Romania. In '55, cand eram student, l-am cunoscut pe marele traducator Jean Grosu, care mi-a pus in brate cartea, iar eu m-am indragostit de acest personaj fabulos - frate cu Pacala si cu alti eroi populari ai altor natii. Cat despre istoria-jurnal al lui Pacala - ala clasicul -, am scris-o la sugestia marilor mei prieteni
Suchianu, D.R. Popescu, Fanus Neagu, Ion Baiesu, Silvestru, care ma indemnau sa nu ma consum pe strada cu umorul meu stradal. Imi dau seama acum ce tarie am avut atunci sa fac acest film, pentru ca Pacala a avut adversari si in povestile traditionale, si in cele contemporane. Bineinteles ca in carte public si "Pacala se intoarce", pentru ca, intr-un fel, este rotunjita si prinsa gandirea mea despre filozofia si umorul romanesc, despre ceea ce ar insemna o reintoarcere la noi insine". (Magda SEVERIN)