CE BEM, CE MANCÅM  
Pentru iubitorii de produse din peste, o salata de hering poate fi un preparat delicios. Atentie insa la produsele cum este cel analizat, care au mai multe E-uri decat peste!


Producatorul s-a gandit ca este necesar sa mai adauge pe langa peste si vreo noua aditivi alimentari, pentru a da gust si cateva batai de cap consumatorilor. De pe eticheta citim urmatoarele ingrediente: "file de hering Atlantic (Clupea harengus) 30%, apa, morcovi 19,8%, ceapa 10%, ulei vegetal, pasta de tomate, zahar, sare, agenti de ingrosare: amidon de porumb modificat - unul dintre E 1420, E 1440, E 1404, E 1451, E 401 - alginat de sodiu, E 412 - guma guar, regulator de aciditate: acid acetic E 260, acid citric E 330, E 575 E glucono-delta-lactona, calciu lactic E 327, acid malic E 296, intaritor de aroma: monosodiu glutamat E 621, antioxidant: acid ascorbic E 300, conservanti: benzoat de sodiu E 211, glucoza, condimente, coloranti: E 160 c - extract de ardei rosu".


ANALIZÃ…. Salata face parte din categoria produselor pe baza de peste oceanic, legume si o multime de aditivi alimentari (E-uri). Dintre acesti aditivi se remarca conservantul - benzoat de sodiu (E 211) - si intaritorul de aroma - glutamat monosodic (E 621), care au un efect extrem de nociv asupra organismului. Salata contine glucide cu absortie rapida (zaharoza) si cu absorbtie lenta, amidon de porumb modificat, dar si ingrosator - guma guar. Produsul poate contine amine biogene preexistente in carnea de peste sau generate in timpul procesarii si depozitarii. Aminele biogene (histamine) sunt periculoase pentru persoanele sensibile sau alergice, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu boli hepatice si renale, cu status proinflamator sistemic, cu boli neurodegenerative, cu cancere, celor cu afectiuni ale pielii. Persoanele alergice la peste il vor testa in prealabil. Diabeticii vor tine cont de aportul adus de zahar si de amidon.