PULSUL MEDICINEI
Uneori ajung la sectiile de ORL ale spitalelor suferinzi cu fata vanata, horcaind, cu respiratia impotmolita, carora daca in 10-15 minute nu li se aplica masuri urgente pot sa moara.

In astfel de situatii, sufocarea si insuficienta respiratorie cu localizari la laringe si trahee necesita chiar sectionarea traheei pentru a permite reluarea respiratiei blocate de un obstacol in gat.

Edemele din laringe, adica strangerea de apa in tesuturi, duc la inflamarea corzilor vocale si la stramtarea glotei, astfel ca respiratia e sugrumata.

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, intemeietor de scoala in ORL, atrage atentia ca si hemoragiile nazale pot constitui mari urgente, cand curge sange ca la un robinet, fiindca s-a rupt o artera, in special la hipertensivi.

O alta urgenta in ORL este reprezentata de acele ameteli provenite din ureche. Gresit incadreaza unii aceste sindroame din vestibulul urechilor in sindromul Menier, pentru ca numai 7%-9% din totalul ametelilor reprezinta aceasta tulburare Menier.

Restul ametelilor provin din viroze, din cauze vestibulare si din cauza dereglarilor de metabolism. Mai exista si instabilitatea varstnicului caci imbatraneste labirintul urechii.