Leul pica, inflatia explodeaza, bursa scade incontinuu. Se pare ca perioada de lux economic a Romaniei a luat sfirsit.

Inflatia in luna octombrie a fost de 0,98%, in principal din cauza cresterii de 1,3% a preturilor la alimente. Influentata si de anuntul Institutului National de Statistica, moneda nationala a mai pierdut ieri 3 bani, iar raportul euro/leu a atins maximul anului cu o valoare de 3,44 lei/euro. La Bursa de Valori Bucuresti, scaderile din ultimele doua saptamini au continuat, de aceasta data ceva mai agresiv. Indicele compozit al pietei BET-C a scazut cu 2,25%, iar cel al SIF-urilor, BET-FI, cu 2,99%.

La nivelul lunii octombrie, inflatia anualizata a atins o valoare de 6,84%, cea mai mare din iulie 2006, cind indicele preturilor de consum consemna o crestere de 6,21%. Tinta Bancii Nationale a Romaniei este ca si compromisa in conditiile in care limita maxima a intervalului de variatie stabilit de BNR a fost fixata la 5%. De altfel, prognoza revizuita a bancii centrale indica o crestere anualizata a preturilor de 5,8% pentru finele anului in curs.

Inflatia ridicata din octombrie nu mai mira pe nimeni, analistii fiind aproape unanim de acord ca o crestere substantiala a preturilor era de asteptat. „Nu este o surpriza. Ma asteptam la o cifra mare", spune Florin Citu, analistul-sef al ING Bank, care vede o inflatie de 5,8% pentru sfirsitul anului.

Ceva mai pesimisti, analistii BRD prognozeaza o crestere anualizata a preturilor de 6,2%. Pentru luna noiembrie, economistul-sef Florian Libocor vede o inflatie de 0,8%, iar pentru decembrie de 0,4%. „Cred ca in octombrie a fost maximul pe anul acesta, iar in decembrie inflatia se va duce spre 6%. (...) Cresterea preturilor la alimente se va tempera poate in noiembrie si decembrie", apreciaza pentru MEDIAFAX economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Preturile alimentelor au avut cea mai importanta contributie la cresterea inflatiei. Scumpiri mai importante s-au inregistrat la ulei - 11,7%, oua - 7,96%, fasole - 5,59%, malai - 3,62%. Pretul piinii a continuat sa urce, cu 0,88%, sub avansul din septembrie, cind a crescut cu 1,8%.

Nici leul nu se simte mai bine, mai ales ca, la nivel regional, mai toate monedele pierd in fata euro. Moneda nationala a pierdut ieri 0,89% sau trei bani in termeni reali fata de euro si a atins un nou record negativ pentru 2007. Pare sa fie o tendinta regionala impotriva apetitului pentru risc, motiv pentru care investitorii se refugiaza in franci elvetieni si yeni japonezi, monede mai stabile decit cele din tarile emergente", comenteaza seful Departamentului de tranzactii interbancare al Volksbank, Monica Angelescu.

Continua caderile la BVB In sedinta bursiera de ieri, toti indicii bursieri au cunoscut pierderi importante. Astfel, indicele BET a cazut cu 2,75%, ROTX cu 2,13%, BET-C cu 2,25%, iar BET-FI cu 2,99%. Lichiditatea bursei a fost insa una buna, atingind valoarea de 20,93 milioane de euro. La capitolul mari pierderi amintim actiunile Artrom Slatina cu 14,95%, SSIF Broker Cluj cu 14,68%, Sinteza Oradea cu 11,27%, Excelent Bucuresti cu 9,64% si Transelectrica cu 9,21%. Au crescut insa actiunile Comelf Bistrita cu 11,76%, Titan Bucuresti cu 4,86%, Socep Constanta cu 1,79%, Amonil Slobozia cu 1,59% si Flamingo Bucuresti cu 1,07%. „La Broker Cluj, pierderea era asteptata, dat fiind faptul ca in conturile actionarilor au intrat actiunile gratuite. La Transelectrica insa, caderea actiunilor este cauzata de rezultatele financiare proaste anuntate de companie pentru acest an", ne spune presedintele SSIF Broker Cluj, Petru Prunea. Cresterea pietei bursiere este de asteptat sa se intimple dupa 1 ianuarie 2008. „Personal, cred ca bursa va creste dupa 1 ianuarie. Pe toate bursele mari exista o neincredere in piata de capital, ceea ce afecteaza automat si bursa romaneasca. Plus ca noi asteptam si IPO la Transga", mai spune presedintele SSIF Broker Cluj.