Si pentru greco-catolici postul este o practica ascetica, menita sa potoleasca poftele simturilor si sa ispaseasca prin actiuni specifice o parte din vatamarea adusa iubirii divine prin pacate.

Postul greco-catolic se supune normelor Biser
Si pentru greco-catolici postul este o practica ascetica, menita sa potoleasca poftele simturilor si sa ispaseasca prin actiuni specifice o parte din vatamarea adusa iubirii divine prin pacate.

Postul greco-catolic se supune normelor Bisericilor Orientale. Astfel ca in fiecare an Postul Craciunului incepe la 14 noiembrie seara si tine pana in ziua de Craciun.

Biserica a stabilit norme specifice legate de post. Sunt doua forme legate de alimentatie: zile de ajun, in care se mananca o singura data pe zi consistent, dar cu alimente de post, si postul obisnuit, in care se mananca dimineata, la pranz si seara, dar numai alimente considerate de post. La catolici sunt unele inlesniri fata de ortodocsi, restrictiile la ulei, produse lactate si oua fiind mai putin severe. De asemenea, se dau scutiri de post copiilor, persoanelor in varsta sau bolnavilor. In bisericile greco-catolice se traieste viata cultica prin serviciile divine obisnuite, imbogatite cu imne si rugaciuni care amintesc de post, mai ales in anumite zile ale saptamanii, deoarece infranarea si sporirea in fapte bune si virtuti se realizeaza prin post si rugaciune. Cine se pocaieste prin spovedanie si se roaga mai intens in aceste timpuri deosebite, asa cum recomanda Biserica, poate afla in Ceaslov sau Orologhion, care cuprind rugaciuni, laude dumnezeiesti si alte devotiuni, precum si in cartile de rugaciuni aprobate de Ierarhii Bisericii, texte potrivite acestor imprejurari; de exemplu, "Randuiala marturisirii" sau o aleasa rugaciune catre Maica Domnului, de la sfarsitul "Paraclisului". Postul este o practica ce ne ajuta sa ne examinam mai profund pornirile dezordonate ale firii si sa cautam a le indrepta, chiar sa ajungem sa practicam virtutile crestinesti.


PASI. El se asociaza bine la pregatirea pentru spovada si poate fi recomandat sau impus de preot la spovada ca ispasire pentru o perioada de vindecare sau refacere in urma pacatelor pe care le-am marturisit cu sinceritate si in mod deplin. Cat priveste impartasirea, ea se poate face "in perioada premergatoare a Craciunului", dupa ce ne-am spovedit preotului randuit. Crestinul in general si deopotriva cel greco-catolic trebuie sa se comporte astfel incat sa merite numele de crestin, adica urmas al lui Cristos. Aceasta inseamna credinta manifestata, cumpatare, bunacuviinta, caritate si responsabilitate fata de semeni.


RUGÃ…CIUNE. "Coboare roua din senin, din cer coboare Domnul Sfant! Gandeste-te, Doamne, la mahnirea poporului tau; si da-ni-l pe Cel fagaduit. Da-ni-l pe Mielul stapanitor al pamantului, indreapta-l spre lacasul noroadelor tale, ca sa ridice lanturile robiei noastre"

a— Ritualuri si semne din popor a— Odihna in post a— Rostul si intelesul Sfintei Liturghii a— Zilele de post si sarbatorile a— Maica si Pruncul in iconografie a— Asteptarea lui Mesia a— Puterea Maslului a— Marii sfinti postitori a— Postirea omului modern 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.