Ca sa se vindece de bolile trupesti, orice om merge la medic. Dar pentru suflet unde cautam leac? Suferintele sufletului sunt tratate prin credinta in Dumnezeu.

Taina Sfantului Maslu sau Ungerea Bolnavilor a fost instituita de Mantuitorul Iisus Hristos, care inainte de Inaltare i-a trimis pe Apostoli sa propovaduiasca Evanghelia si le-a spus: "Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura. (...) Iar celor ce vor crede, le vor urma aceste semne: in numele Meu vor izgoni demoni, in limbi noi vor grai, serpi vor lua in mana si de vor bea ceva de moarte nu-i va vatama; peste bolnavi isi vor pune mainile si se vor face sanatosi" (Marcu 16, 15-18). Sfintii Apostoli au savarsit adesea aceasta Taina. Si-au pus mainile peste cei bolnavi, ungandu-i cu untdelemn si vindecandu-i de bolile si de suferintele lor. Asadar, din vremea aceea, prin puterea harului preotiei care s-a transmis peste veacuri, Taina Sfantului Maslu se savarseste neincetat in Biserica lui Hristos de catre preoti.


SAPTE. "Dupa vechea traditie a Bisericii Ortodoxe Romane, Taina Sfantului Maslu trebuie savarsita de sapte preoti. Numarul de sapte este un numar sfant in Scriptura. El inchipuie cele sapte daruri ale Duhului Sfant. La nevoie, daca nu sunt sapte preoti, Taina Sfantului Maslu se poate face si de doi preoti, dar in nici un caz de un singur preot", aflam de la parintele Marian Sarbu de la Biserica "Apostol" din Bucuresti.


VINDECARE. Sfantul Maslu se poate face in biserica sau in casa crestinului. Harul Sfantului Maslu ajuta la vindecarea partiala sau integrala a suferintelor trupesti, precum si la iertarea pacatelor: "Rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica si, de va fi facut pacate, se vor ierta lui" (Iacob 5, 15). Astfel, Taina Sfantului Maslu intareste credinta in Dumnezeu si nadejdea mantuirii, aduce pace si smerenie in inima, pregateste sufletul pentru marea calatorie spre cer si primirea Sfintei Impartasanii, alunga frica de moarte, ii uneste si-i impaca pe credinciosi prin Harul Duhului Sfant. De aceea, Sfantul Maslu se tine saptamanal pentru cei bolnavi in zilele de post. In cazul unor grele suferinte, cand exista primejdie de moarte, Sfantul Maslu se poate savarsi in orice zi, ori de cate ori este nevoie, in casele celor bolnavi.


CREDINTÃ…. Nu trebuie sa uitam de cele mai multe vindecari infaptuite de insusi Fiul lui Dumnezeu, cat a stat pe pamant, pe care le gasim in cuprinsul Sfintei Evanghelii. Domnul Iisus Hristos ii vindeca pe cei bolnavi care-i cereau aceasta cu credinta. Este si cazul celor doi orbi care strigau si cereau vindecare, iar Iisus i-a intrebat: "Credeti ca pot sa fac Eu aceasta?". "Da, Doamne!", au raspuns ei. "Dupa credinta voastra fie voua, le-a zis Domnul" (Matei 9,
28-29). Si au fost vindecati. Datorita credintei sale, bolnavul de lepra a fost curatit. Apropiindu-se de Iisus, I s-a inchinat zicand: "Doamne, daca voiesti, poti sa ma curatesti". Si Iisus, intinzand mana, S-a atins de el, zicand: "Voiesc, curateste-te". si indata s-a curatit lepra lui (Matei 8, 23). Credinta in Domnul l-a mantuit si pe orbul din nastere. "Prin atingerea cu mana de ochii celui orb din nastere si prin ungerea cu tina si spalare, l-a vindecat de intunericul orbirii." (Ioan 9, 2-7).


RUGÃ…CIUNE. Timpul cel mai potrivit pentru savarsirea Sfantului Maslu este in perioada posturilor de peste an, dar si in zilele de miercuri si de vineri de peste an. Pentru savarsirea acestei Sfinte Taine este nevoie de un vas cu grau sau cu faina, un alt vas cu untdelemn, sapte lumanari si sapte betisoare de busuioc infasurate in vata. Slujba consta intr-o rugaciune pentru sfintirea untdelemnului, rostita de fiecare preot in parte: "Doamne, Care cu mila si cu indurarile Tale tamaduiesti zdrobirile sufletelor si ale trupurilor noastre, Insuti, Stapane, sfinteste untdelemnul acesta, ca sa fie celor ce se vor unge din el spre tamaduire si spre izbavirea de toata patima si intinaciunea trupului si a sufletului si de toata rautatea. Ca si intru aceasta sa se preaslaveasca preasfant numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin". Apoi se da citire din cartea Apostol si din Sfanta Evanghelie, de asemenea in sapte lecturi. Dupa fiecare dintre citirile din aceste sfinte carti se fac rugaciuni staruitoare catre Dumnezeu, pentru vindecarea celui bolnav, care este uns mai apoi cu untdelemn sfintit, tot de sapte ori.


PUTERE VINDECÃ…TOARE. "Sfantul Maslu se poate face nu numai celor bolnavi trupeste, ci oricarui crestin care doreste sa se vindece de bolile sufletesti ale pacatelor", adauga parintele Marian Sarbu. Untdelemnul sfintit este patruns de lucrarea darurilor Duhului Sfant si de putere vindecatoare atat pentru bolile trupului, cat si pentru suferintele sufletului. Untdelemnul, cat si faina sfintite in timpul Maslului nu se arunca si nu se folosesc in scopuri necuviincioase. Credinciosii fac din ele o paine pe care o dau bolnavului sa o manance sau fac prescuri pe care le duc la biserica. De asemenea, untdelemnul mai poate fi pus in candela, acasa sau la biserica.


MINUNI. Nu trebuie sa uitam ca prin credinta putem indeparta orice rau, dar numai prin credinta adevarata. Iar rugaciunea este cea care ne apropie de Dumnezeu. Insusi Fiul Domnului ne-a invatat sa ne rugam si sa cerem ajutor divin atunci cand avem nevoie, dar si in fiecare zi, fara sa avem vreo trebuinta. Sfintii Apostoli i-au urmat indemnul si prin credinta i-au invatat pe oameni sa devina credinciosi. Dupa Sfintii Apostoli, credinta s-a dovedit vindecatoare si atunci cand prin rugaciunile preotilor multi bolnavi au plecat acasa, de la biserica, sanatosi. Credinta lor ii mantuise. "Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme preotii Bisericii sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mantui pe cel bolnav si Domnul il va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui." (Iacov, cap. 5, vers. 14-15).


LEAC. "Pentru vindecarea de anumite boli ale trupului, crestinii au insa datoria sa consulte si medicul. Pentru ca si pe medic l-a binecuvantat Dumnezeu ca sa slujeasca si sa-i vindece pe oameni de bolile lor, iar medicamentele sunt facute din lucrurile din natura inconjuratoare, pe care Dumnezeu a creat-o. Sfanta Scriptura ne invata ca, pentru vindecarea de boli, omul trebuie sa impleteasca rugaciunea cu consultarea medicului: «Fiule! In boala ta, nu fii nebagator de seama, ci te roaga Domnului si El te va tamadui. Dar cinsteste si pe doctor, ca si pe el l-a facut Domnul, si sa nu se departeze de la tine, ca si de el ai trebuinta» (Intelepciunea lui Iisus Sirah 38, 9, 12)", incheie parintele Marian Sarbu.


Nu trebuie uitat faptul ca, pentru a ne vindeca trupeste, trebuie ca sufletul sa fie mai intai vindecat. Pentru aceasta, pe langa slujba Sfantului Maslu este necesara spovedania, adica marturisirea cu multa sinceritate a pacatelor si, acolo unde preotul da binecuvantarea, impartasirea cu Sfintele Taine (trupul si sangele Dumnului). Este nevoie de multa staruinta in rugaciune, de viata curata si mai ales de rabdare, prin care este incercata trainicia credintei noastre in Dumnezeu, Cel care ingaduie boala si daruieste sanatatea.

a— Ritualuri si semne din popor a— Odihna in post a— Rostul si intelesul Sfintei Liturghii a— Zilele de post si sarbatorile a— Maica si Pruncul in iconografie a— Asteptarea lui Mesia a— Sa dovedim ca meritam numele de bun crestin a— Marii sfinti postitori a— Postirea omului modern