Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, sustine ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, doreste demisia ministrului Adrian Cioroianu.
Diaconescu a apreciat ca Romania este pusa in situatia de a-si cere scuze in fata co
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, sustine ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, doreste demisia ministrului Adrian Cioroianu.
Diaconescu a apreciat ca Romania este pusa in situatia de a-si cere scuze in fata comunitatii internationale pentru afirmatiile controversate ale ministrului de Externe. In acest context, social-democratii au solicitat demisia „neintarziata” a ministrului, mentionand ca acesta e compromis din punct de vedere politic.
Reactia lui Diaconescu vine in urma declaratiilor ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, legate de "deportare in desert a infractorilor". In replica, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca nici el nici premierul nu au primit solicitari din partea oficialilor europeni privind demisia sa.
„Daca domnul Diaconescu stie de ele, cred ca dansul este in masura sa le comenteze, vad ca deja a facut-o. Scripta manent, verba volant. Nu pot sa-l cautionez pe domnul Diaconescu, nu cred ca este purtatorul de cuvant al cuiva”, a conchis Cioroianu.Şi altii au mai cerut demisia lui CioroianuNoua ONG-uri au cerut destituirea ministrului, printre care Agentia de Monitorizare a Presei, fundatia ACCEPT si organizatia Romani CRISS, iar CNCD a condamnat public afirmatiile ministrului, considerand ca acestea creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare la adresa unor comunitati. In conformitate cu liderii PD si PSD, presedintele Traian Basescu sustine ca Cioroianu ar fi trebuit sa demisioneze imediat dupa afirmatia referitoare la trimiterea infractorilor in desert.
Acuzatii vin si din partea liderilor PD. Emil Boc a declarat ieri ca solutia deportarii in desert a infractorilor este de inspiratie nazista sau fascista si ca locul lui Cioroianu nu este la MAE, argumentand ca asemenea afirmatii pot compromite democratia din Romania. „In UE s-au cerut si s-au dat demisii pentru lucruri mai putin grave (...), dar in democratia originala Tariceanu, orice este posibil”, a acuzat liderul PD.
In ciuda acestor presiuni, Cioroianu este in continuare sustinut de PNL si de premierul Tariceanu.
Primul-ministru a afirmat in repetate randuri ca declaratiile ministrului sunt regretabile, dar Cioroianu si-a cerut scuze, iar problema este depasita. La randul sau, vicepresedintele liberal, senatorul Puiu Hasotti, a spus ieri ca ministrul de Externe Adrian Cioroianu are in continuare sprijinul PNL si al Executivului, mentionand ca toti colegii liberali considera ca declaratiile lui Cioroianu au fost facute „la cald” si au fost „nefericite”.Mark Gray: Barroso nu a cerut demisia ministrului CioroianuPurtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a spus ieri ca afirmatiile potrivit carora Jose Manuel Barroso, presedintele CE, ar fi cerut demisia ministrului Adrian Cioroianu sunt false. „Purtatorul de cuvant al PSD este gresit informat. Presedintele Barroso nu a facut astfel de declaratii si nu a cerut demisia niciunui politician roman”, a spus Gray, citat de Hotnews.|
O declaratie asemanatoare a fost facuta si de purtatorul de cuvant, Johannes Laitenberger. Potrivit aceleiasi surse, Laitenberger a atras insa atentia ca aceasta nu inseamna sub nicio forma ca presedintele Barroso accepta comentarii despre comunitatea rroma de tipul celor facute de seful diplomatiei romane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.