Luna trecuta, Guvernul a emis o ordonanta ce trebuia sa protejeze mediul inconjurator, dar care de fapt blocheaza orice constructie in marile orase. Actul interzice scoaterea terenurilor din categoria denumita „verde“ si introducerea lor
Luna trecuta, Guvernul a emis o ordonanta ce trebuia sa protejeze mediul inconjurator, dar care de fapt blocheaza orice constructie in marile orase. Actul interzice scoaterea terenurilor din categoria denumita „verde“ si introducerea lor in circuitul de dezvoltare imobiliara. In orase, aceste terenuri reprezinta peste 50 la suta din totalitatea parcelelor mari, neconstruite. Pentru ca ordonanta confunda termenul „zona verde“ cu cel de parc sau gradina, intreaga piata imobiliara va fi data peste cap. Este de asteptat sa urmeze un val de procese, unde statul roman sa fie obligat la plata unor despagubiri de miliarde de euro.

Precedentul ordonantei de care vorbeam s-a bazat pe cazul parcului Bordei. Pentru ca asemenea erori sa nu se mai intample, a fost promovat acest act normativ, la mijlocul lunii octombrie. Vestea a dat-o ministrul mediului, Attila Korodi, la sfarsitul unei sedinte de guvern. Ministrul a prezentat masura ca una salvatoare pentru spatiul verde din toata tara, fara sa stie ca este de fapt partas la una dintre cele mai mari confuzii din istoria Guvernului Romaniei.

Redactarea efectiva a ordonante i arata grava eroare comisa de guvernanti. Membrii executivului au confundat practic termenul de „verde“ care apare in planul general de dezvoltare al oricarui oras, cu cel de spatiu verde, in care intra parcurile, gradinile si orice alta oaza de verdeata din orase. In realitate, pe planurile respective, la categoria verde, au fost trecute aproape toate terenurile libere, pentru ca toti cei care vor intentiona sa construiasca ceva pe ele sa aiba nevoie de o aprobare in acest sens de la consiliul local al orasului. Metoda era strict una de control al dezvoltatorilor, si nicidecum una legata de mediu. Asa au intrat aici, la gramada, platformele betonate din centrele industriale, curtile diferitelor institutii, alaturi de parcuri si gradinile dintre blocuri.

Bucurestiul, tinut 'verde>> de arhitectul-sef
Cel mai bun exemplu care demonstreaza confuzia guvernului il reprezinta Bucurestiul. Aici, in momentul intocmirii planului urbanistic general, arhitectul sef al Capitalei, Adrian Bold, a bagat in verde cam tot ce a fost neocupat. Asa au ajuns sa figureze ca zona verde o multime de terenuri care pot fi incadrate ca orice, dar in nici un caz nu ca spatii verzi. In realitate, in spatele acestei decizii s-a ascuns, asa cum presa a semnalat in repetate randuri, o afacere de familie. Adrian Bold si concubina sa Maria Elena Bucur au gasit reteta perfecta de imbogatire. Aceasta din urma a infiintat mai multe firme de consultanta imobiliara, ce intocmesc documentatia ce urmeaza sa fie aprobata de Primaria Capitalei. Cea mai importanta semnatura de pe acele dosare este chiar cea a concubinului sau, Adrian Bold. Acesta din urma respinge majoritatea dosarelor care nu sunt facute de firmele amantei si le promoveaza rapid pe celelalte. De-a lungul timpului, mai multi oameni de afaceri au dat primaria in judecata, pe motiv ca proiectele le-au fost respinse de arhitectul sef.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.