Ministrul italian de Externe (foto) spune ca inainte de criza nu a discutat niciodata dificultatile comunitatii romane din Peninsula cu omologul sau, desi s-au intilnit adesea.

-- Claudia Stanila, Roma

Nu considerat
Ministrul italian de Externe (foto) spune ca inainte de criza nu a discutat niciodata dificultatile comunitatii romane din Peninsula cu omologul sau, desi s-au intilnit adesea.

-- Claudia Stanila, Roma

Nu considerati ca era previzibila evolutia lucrurilor in ce priveste migratia in Italia?

Ne confruntam cu un fenomen de imigratie mult mai vast decit ne imaginam, fenomen pe care nimeni nu l-a prevazut in dimensiunile pe care le-a luat ulterior. Cred ca pentru orice tara sosirea unui numar atit de mare de persoane in mai putin de un an ar reprezenta o problema relevanta. A nu se omite faptul ca noi insine am favorizat sosirea in Italia a lucratorilor romani in sectoare in care prezenta acestora era utila: constructii, sectorul domestic.

Alaturi de un numar foarte mare de romani exista si particularitatea comunitatii rome.

Iar persoanele de etnie roma sint - prin traditie, prin cultura - o populatie nomada. Nu as dori sa fiu inteles gresit. Este departe de mine intentia de a culpabiliza cetatenii romi, intrucit faptele infractionale sint individuale, nu colective si, prin urmare, si responsabilitatea trebuie sa fie personala. Insa integrarea popoarelor nomade constituie o problema care nu poate fi negata. Daca a constituit o dificultate pentru Romania care are o experienta mai indelungata a convietuirii cu aceasta etnie, imaginati-va situatia delicata in care ne gasim noi, italienii. Comiterea de acte infractionale sau adoptarea de comportamente ilegale este mai previzibila din partea reprezentantilor unei conditii de marginalizare sociala si economica - precum sint, din nefericire, cetatenii romi. Din moment ce din numarul total al infractiunilor comise la Roma doua treimi sint comise de catre cetateni romani si romi, este de inteles faptul ca s-a creat o alarma sociala in Italia. Ne confruntam, de pilda, cu o problema uriasa, a mii si mii de copii romani care au venit in Italia fara parintii lor, adusi de diversi indivizi pentru a merge pe strazi sa cerseasca, sa fure. Cu ce cuvinte am putea defini acest fenomen? Este inacceptabil inainte de toate pentru acesti copii. Acest tip de persoane nu sint bine venite in tara noastra.

Aceasta explozie din ultima vreme a fenomenului infractional s-a produs in mod mult mai vizibil la Roma decit in alte orase italiene?

Da, eu insumi am asistat la evolutia acestui fenomen. Parcurgind adesea pe bicicleta un cartier situat la citiva kilometri de Tor de Quinto, locul in care s-a produs tristul eveniment de acum doua saptamini, am vazut inaltindu-se, treptat,treptat, o adevarata citadela de baraci, care, in mod neindoielnic, a creat sentimente de neliniste si de nesiguranta in rindurile locuitorilor italieni din cartier. De exemplu, pe 17 iunie un ciclist italian a fost tilharit si ucis in aceasta zona. Nu cred ca s-au gasit nici pina azi autorii, insa, avind in vedere multimea cetatenilor romi care locuiau in zona, s-a crezut ca a fost unul dintre ei. Episodul uciderii Giovannei Reggiani a fost picatura care a facut ca teama sa devina exploziva, manifestindu-se in forme incontrolabile.

Ministrul Cioroianu declara recent ca se initiasera deja diverse canale de comunicare in acest sens cu autoritatile italiene. Ati avut vreo discutie in acest sens?



L-am intilnit adesea pe ministrul Cioroianu la Bruxelles. Nu am avut insa niciodata inainte ocazia sa vorbesc cu ministrul roman de Externe in legatura cu aceste aspecte. Acum ne aflam intr-o situatie de dificultate exceptionala si s-au deschis si canalele de comunicare diplomatica.

Intentionati sa implicati Bruxelles-ul in proiecte pentru integrarea imigrantilor?

Consider ca este important sa solicitam impreuna fonduri UE destinate asistentei si integrarii persoanelor de etnie roma, precum si a cetatenilor romani aflati in dificultate, intrucit Italia nu reuseste singura sa faca fata cheltuielilor inerente stavilirii problemelor imigrationale. Daca vor fi finantari, intentionam sa realizam, de asemenea, proiecte educative, edilitare, legate de toate aspectele care tin de integrarea autentica a acestor persoane.

Decretul-lege adoptat recent prevede expulzarea unor persoane...

Legea se refera la persoanele care au dovedit comportamente periculoase pentru societate. Decretul prevede posibilitatea semnalarii acestora de catre prefectii diferitelor provincii. Decizia de expulzare trebuie sa fie insa subsemnata de un magistrat, pentru a putea deveni aplicabila. Nu exista deci riscul expulzarii in masa a romanilor, decretul-lege referindu-se la persoane specifice, identificabile cu nume si prenume. A fost respectata Carta Fundamentala Europeana a Drepturilor Omului (care prevede, pe linga faptul ca sint interzise expulzarile in masa, neputind fi luate decit masuri individuale, posibilitatea pentru orice persoana de a se putea adresa si de a fi asistata de un judecator). De altfel, decretul de expulzare are valoare temporara, dupa trei ani fiind posibila revenirea pe teritoriul statului italian a persoanei izgonite. Consider aceasta normativa rezonabila, moderata. Si nu se aplica numai in cazul romanilor, ci si al tuturor cetatenilor membri UE care vin pe teritoriul tarii noastre si comit acte periculoase pentru convietuirea sociala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.