Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind remarcabile interpretari ale lui Ion Voicu si cu o brosura despre marele violonist roman, intr-o editie speciala din Colectia SIMFONICA.

Pe 16 noiembrie, Colectia SIMFONICA revine cu un adevarat regal destinat iubitorilor viorii, in general, si maiestriei lui Ion Voicu, in particular. Editia speciala „Ion Voicu - Magia viorii", oferita cititorilor Cotidianului la acelasi pret de numai 7,9 lei, cuprinde trei inregistrari ale unor interpretari remarcabile ale celebrului violonist roman: Concertul nr. 1 in re major op. 6, de Niccolò Paganini, Concertul in re minor pentru doua viori si orchestra de Johann Sebastian Bach, interpretat de Ion Voicu impreuna cu fiul sau, Madalin Voicu, si o compozitie pentru vioara solo a maestrului Voicu, „Dimineata dupa nunta". Inregistrarea concertului de Paganini a fost facuta impreuna cu Filarmonica din Dresda, sub bagheta dirijorului Heinz Bongartz, iar cea a concertului de Bach, impreuna cu Orchestra Nationala Radio, condusa de Madalin Voicu. In brosura care insoteste CD-ul au fost incluse fotografii inedite cu maestrul Voicu din arhiva Fundatiei Internationale „Ion Voicu".

Foarte apreciat deja in anii ’60, Ion Voicu a intreprins numeroase turnee, atit in Europa, cit si in America si Asia. A urcat pe scene celebre, precum Royal Albert Hall si Wigmore Hall din Londra, Scala din Milano, Carnegie Hall din New York, Teatro Colón din Buenos Aires, Grosses Festspielhaus din Salzburg, Musikverein si Konzerthaus din Viena sau Kongreshalle din Berlin. In nenumaratele concerte sustinute, a interpretat sub bagheta unor dirijori cunoscuti, printre care Paul Klecki, John Barbirolli, Antal Dorati, Eduardo Mata, André Cluytens, Herbert Kegel sau Willem van Otterloo. Totodata, a participat la festivaluri internationale, care l-au purtat prin toata lumea: de la Salzburg si Berlin la Viena si Praga, de la Atena la Moscova, Bratislava, Roma, Milano, Istanbul sau Ankara. Criticii de muzica l-au considerat unul dintre primii cinci mari violonisti ai lumii, ceilalti patru fiind bunii sai prieteni Yehudi Menuhin, David Oistrah, Isaac Stern si Henryk Szeryng. A cintat alaturi de mari nume ale scenei muzicale, el insusi declarind: „In reuniuni intime am cintat o data cu Szeryng, altadata cu Leonid Kogan, iar pe podium, in fata ascultatorilor, am «conversat» cu Menuhin si Szeryng in Dublul de Bach si cu Bruch sub bagheta lui Oistrah".

Timp de zece ani a fost directorul Filarmonicii „George Enescu", intre 1972 si 1982, perioada in care a adus la Bucuresti mari solisti si dirijori, printre care se numarau Sergiu Celibidache, Yehudi Menuhin, Elisabeth Schwarzkopf, Christoph Eschenbach, Henryk Szeryng, Nikita Magalof, Artur Rubinstein, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Isaac Stern sau Leonid Kogan.