Tifosii au incendiat sectii de politie, iar ultrasii arestati dupa violentele stradale cauzate de uciderea fanului lui Lazio sint acuzati de terorism.

Rusinea Calciopoli, cucerirea de catre Squadra Azzurra a titlului mondial, omorirea unui politist sicilian de catre suporteri si Liga Campionilor adusa de AC Milan pe San Siro sint pulsatii delirante ale fotbalului italian din ultimul an si jumatate. Duminica s-a mai adaugat un episod, pe autostrada ce leaga Roma de Milano, unde un tinar fan al lui Lazio a fost impuscat mortal de politie, in propriul autoturism, urmare a unei incaierari intre fanii laziali si cei ai lui Juventus. Incidentul este exact opus celui petrecut in iarna, cind in incaierari premergatoare partidei Palermo-Catania un carabinier a fost omorit de catre tifosi. Atunci a fost declarat weekend negru, iar toate meciurile de fotbal din Peninsula au fost anulate, inclusiv amicalul Italia-Romania.

Acum, autoritatile au mers pe principiul ca viata merge inainte, iar aceasta pasivitate a stirnit ura si minia galeriilor din intreaga Peninsula. Sub sloganul „Raciti (n.r. - politistul care a fost ucis in Catania) a oprit campionatul, dar moartea unui fan nu inseamna nimic", mii de suporteri au facut ravagii in intreaga tara, Milano, Bergamo, Parma si Roma fiind doar citeva dintre teatrele violentelor. Stadionul San Siro a fost transformat intr-o bomba cu ceas, suporterii spargind geamul de plexiglas care ii despartea de teren si vrind sa intre pe gazon pentru stoparea jocului Milan-Atalanta. In cele din urma meciul a fost oprit, dupa zece minute, de catre arbitru. Pe strazile capitalei, asalturile fanilor au continuat pina noaptea tirziu, culminind cu atacarea sediului Comitetului Olimpic Italian si a doua comisariate de politie, care au fost incendiate. Luptele de strada s-au soldat cu ranirea a 40 de politisti si arestarea a patru tifosi, care au fost acuzati de terorism. Este pentru prima oara in istorie cind magistratura considera terorism faptele de violenta ale ultrasilor, situatie care risca sa tensioneze si mai mult relatiile intre parti.

Spiritele nu s-au potolit nici ieri, iar tatal lui Gabriele Sandri, tinarul ucis duminica, suspina plin de ura: „Un bastard mi-a ucis fiul!". Profund tulburat, agentul vinovat de moartea lazialului, acuzat de ucidere din culpa, sustine in continuare ca a fost vorba de un accident: „Nu am tintit pe nimeni, eram la cel putin 100 de metri distanta, cum as fi putut? Primul foc l-am tras in aer, iar al doilea a fost in timp ce alergam. Acum stiu ca sint ruinat. Am distrus doua familii, pe a baiatului care a murit si pe a mea". Daca fanii continua sa acuze vehement politia, cetatenii obisnuiti isi indreapta tirurile impotriva ministrului de Interne, Giuliano Amato, acuzat ca este incapabil sa gestioneze ordinea publica si permite instaurarea confuziei in tara. Acesta are astazi programata o interventie in fata parlamentului pe tema ultimelor evenimente, fiind asteptat sa vina si cu un nou set de masuri antiviolenta, al doilea in acest an, dupa cel propus si pus in aplicare dupa incidentele din Sicilia.

Graficul dramei petrecute pe autostrada dintre Roma si Milano pe www.cotidianul.ro/select