FUMAT. Un studiu realizat de Centrul pentru Politici de Sanatate arata ca in Romania prevalenta fumatului este mai mare la tineri. La categoria de varsta 15-25 de ani, 34,5% dintre persoane sunt fumatoare. Din totalul fumatorilor, 12,1% au inceput sa fumeze inainte de 15 ani, in timp ce jumatate dintre acestia (48,9%) au inceput sa fumeze inainte de 19 ani. Majoritatea recunosc ca fumul de tigara poate fi daunator sanatatii, indiferent daca persoana expusa este fumatoare sau nu.


VIROZE SI GRIPÃ…. In tara noastra, in perioada 29 octombrie-4 noiembrie au fost inregistrate zece cazuri clinice de gripa (opt in Bucuresti si doua in judetul Neamt). In acest interval au fost diagnosticate de asemenea 13.271 de cazuri de pneumonie, fiind internate 2.210 persoane, si 43.201 de cazuri de infectii respiratorii, 1.857 de persoane necesitand internarea. Cele mai multe imbolnaviri au fost inregistrate la grupa de varsta 0-4 ani.


MORTALITATE. In SUA, 7 din 1.000 nou-nascuti mor inainte sa ajunga la varsta de 1 an, conform datelor publicate de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Medicii considera ca aceasta situatie este provocata de diferentele de acces la asistenta medicala intre grupurile etnice si sociale, in functie de venituri. SUA sunt depasite doar de Letonia, Ungaria, Malta, Polonia si Slovacia la capitolul mortalitate infantila. (Georgeta Licsandru)