Mii de romani iau cu asalt la fiecare sfarsit de saptamana punctul de trecere a frontierei Siret, din judetul Suceava, indreptandu-se spre Ucraina. Oamenii trec granita pentru a-si umple frigiderele si a se aproviziona cu tigari, bautura sau haine d
Mii de romani iau cu asalt la fiecare sfarsit de saptamana punctul de trecere a frontierei Siret, din judetul Suceava, indreptandu-se spre Ucraina. Oamenii trec granita pentru a-si umple frigiderele si a se aproviziona cu tigari, bautura sau haine din tara vecina, unde totul este mult mai ieftin.

Cei care fac frecvent drumul catre Ucraina sunt la curent cu toate preturile. Isi fac calcule precise si, dupa ce trag linie, ajung la concluzia ca merita sa-si sacrifice ziua pentru a face cumparaturi in alta tara.
„Preturile sunt cam la jumatate fata de cele din magazinele noastre, asa ca se merita. O data pe saptamana sau la doua saptamani mergem la Cernauti si cumparam si mancare, si bautura“, povesteste Ion Irimita, un barbat din localitatea suceveana Radauti. Cei care stau foarte aproape de granita, la Siret, se deplaseaza la fiecare sfarsit de saptamana in tara vecina.

„Un litru de benzina este de 2,49 lei la ucraineni, iar la noi e 3,3 lei. Plus ca si preturile la celelalte produse sunt mai mici. Per total nu ai cum sa iesi in pierdere“, ne-a povestit un sofer care astepta la coada sa-i vina randul sa treaca in tara vecina. Intr-adevar, preturile sunt mai mici in special la produsele accizabile, cum ar fi bauturile alcoolice, tigarile si carburantii. Tigarile LM pot fi achizitionate si cu 15 lei cartusul, in timp ce litrul de votca poate fi cumparat si cu 10 lei. Dintre alimente, foarte cautat este pieptul de pui, ce poate fi cumparat cu sase lei kilogramul.

Bazarul din Cernauti, asaltat de romåni
Politistii de frontiera confirma aglomeratia de la punctul de trecere din Siret. „Practic, in zilele de sambata si duminica se pleaca in masa spre Bazarul din Cernauti. Mai exista si situatii cand colegii de la vama ii controleaza mai amanuntit pe cei care se ocupa cu micul trafic si timpii de asteptare se maresc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.