Ordonanta Guvernului Tariceanu de modificare a prevederilor Legii raspunderii ministeriale a adus magistratii din Ministerul Public, condusi de procurorul general Laura Kovesi (foto), pe baricada Avocatului Poporului, institutie care a solicitat Curtii Constitutionale sa constate ca actul guvernamental se abate de la litera Constitutiei. Ieri, la primul termen de judecata, reprezentantul Ministerului Public a cerut instantei sa admita, ca intemeiata, exceptia de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului, Ioan Muraru.


JUSTITIE EGALÃ… PENTRU TOTI. "Dispozitiile legale de natura procedurala, atat din Legea 115/1999 republicata, cat si din Ordonanta de urgenta a Guvernului 95/2007 vin in conflict evident cu prevederile constitutionale privind Puterea judecatoreasca", a sustinut, in cadrul sedintei, reprezentantul Avocatului Poporului, aratand ca se incalca prevederea fundamentala care stipuleaza ca "justitia este unica, impartiala si egala pentru toti". Comisia speciala constituita prin ordonanta de urgenta mentionata, alcatuita din cinci judecatori, reprezinta o "etapa cvasijudiciara de urmarire penala" a membrilor Guvernului, ea fiind si o "autoritate jurisdictionala", "ceea ce duce la concluzia ca membrii Guvernului sunt supusi altor reguli decat celor care rezulta din articolul 124 din Legea fundamentala".


ATRIBUTII "ILEGALE" PENTRU CSM. Reprezentantul Avocatului Poporului a criticat si faptul ca, prin ordonanta, se prevad atributii noi pentru Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce este contrar articolului 134 din Constitutie, in virtutea caruia CSM "indeplineste si alte atributii stabilite prin legea sa organica, in realizarea rolului sau de garant al independentei justitiei", ordonanta nefacand parte din categoria de legi la care face referire Constitutia. Prevederile articolelor 12-22 din Legea raspunderii ministeriale si din Ordonanta sunt considerate de Avocatul Poporului ca incalca articolele 109, alin. 2 si 3, 115 alin. 4 si 6, art. 124 alin. 2, art. 125 alin. 3 si art. 134 alin. 4 din Constitutie. Ordonanta a fost emisa de Guvern "fara a exista o situatie extraordinara a carei reglementare sa nu poata fi amanata", reprezentantul Avocatului Poporului a sustinand ca motivatia data in preambulul ordonantei "nu conduce la incadrarea acesteia in categoria situatiilor extraordinare". Curtea a amanat cu o saptamana pronuntarea unei decizii.