Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a sustinut ieri, in cadrul sedintei conducerii liberale, ca va scrie o adresa catre CNCD in care va preciza ca declaratiile sale privitoare la deportarea in desert nu sunt discriminatorii deoarece au facut ref
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a sustinut ieri, in cadrul sedintei conducerii liberale, ca va scrie o adresa catre CNCD in care va preciza ca declaratiile sale privitoare la deportarea in desert nu sunt discriminatorii deoarece au facut referire la "infractori si nu la tigani". "Ma refeream la cumpararea de teren in desert, ori un ministru nu poate sa faca asa ceva. Daca insistam pe ideea sa gasim un termen pentru cand va fi cumparat desertul, cred ca e cazul sa vedem exact ce am spus. Nu si-ar dori nimeni asa ceva", a explicat Cioroianu, in fata camerelor de luat vederi, afirmatiile sale.
Surse de la varful PNL au afirmat ca, desi Cioroianu nu a fost intrebat deloc despre acest subiect, ministrul a tinut sa dea o serie de explicatii. "Adrian Cioroianu a invocat dreptul la libera exprimare si a insistat ca este opinia lui personala ca infractorii sa suporte pedepse mai grele. El a explicat insa ca afirmatiile sale privitoare la deportarea in desertul egiptean reprezinta greseli de exprimare", ne-au precizat sursele citate. In fata camerelor de luat vedere, Cioroianu a declarat ca afirmatiile sale privind expulzarea infractorilor in desert a fost "neinspirata", iar acest lucru nu se va intampla "prea curand". "Poate ca trebuia sa fiu mai atent in momentul in care am facut acea afirmatie, dar imi mentin opinia ca nu consulii si diplomatii Romaniei creeaza probleme in afara, ci sunt oameni care sunt certati cu legea. Sigur ca solutia nu este trimiterea lor in desert, asta e foarte limpede si nici n-o sa se intample prea curand, dar trebuie sa ne punem foarte bine problema celor care pleaca si acolo se asociaza fie unor ocupatii dincolo de limita legii, fie intra in medii care nu-i ajuta absolut deloc", a declarat Cioroianu.
"PNL il sprijina pe Cioroianu"
Vicepresedintele liberal senatorul Puiu Hasotti a declarat ieri, la finele BPC, ca ministrul de Externe Adrian Cioroianu are in continuare sprijinul PNL si al Executivului, mentionand ca toti colegii liberali considera ca declaratiile lui Cioroianu au fost facute "la cald" si au fost "nefericite". "Nu s-a luat vreo decizie in cazul Cioroianu. A fost o discutie foarte scurta pe aceasta tema. Domnul Cioroianu ne-a informat asupra acestor declaratii. Toti consideram ca au fost facute la cald, nefericite, dar si-a cerut imediat scuze si consideram subiectul inchis", a declarat Hasotti, citat de Mediafax. Intrebat daca Cioroianu are in continuare sprijinul PNL si al Executivului, vicepresedintele PNL a raspund afirmativ, adaugand ca decizii pe orice alta tema decat campania pentru europarlamentare vor fi luate dupa 25 noiembrie. Totodata, Hasotti a precizat ca principala tema de discutie a sedintei BPC a fost legata de campania pentru PE, subliniind ca sunt "indicii" ca lucrurile merg bine pentru PNL. (R.G.)
PSD vrea plecarea ministrului
PSD i-a cerut ieri, ministrului de Externe, Adrian Cioroianu
sa demisioneze din functie, apreciind ca declaratiile sale "de natura rasista" ar putea duce la blocarea canalelor diplomatice si de dialog cu Romania. Totodata, social-democratii au solicitat PD si UDMR sa nu sustina demersul popularilor europeni daca acestia vor insista pentru adoptarea unor masuri care sa limiteze libera circulatie a imigrantilor din statele membre ale UE.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca demisia lui Cioroianu ar insemna "un gest absolut necesar" in absenta oricaror masuri institutionale care sa detensioneze relatiile romano-italiene. El a amintit ca demisia ministrului Adrian Cioroianu a fost solicitata premierului Calin Popescu Tariceanu si de Centrul Wiesenthal, care, totodata, i-a cerut sefului Executivului sa se delimiteze public de declaratiile controversate ale ministrului roman de Externe. Potrivit paginii de Internet a Centrului Wiesenthal, directorul pentru relatii internationale ale Centrului, Shimon Samuels, i-a scris saptamana trecuta o scrisoare premierului roman, in care ii solicita lui Tariceanu sa il demita pe Cioroianu si sa isi ceara scuze comunitatii romilor din Europa. In opinia sa, prin faptul ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si directorul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, ambasadorul Christian Strohal s-au "asociat" (shared with - conform site-ului Centrului Wiesenthal - n.r.) protestului Centrului Wiesenthal arata ca toate institutiile europene s-au pronuntat in mod direct in acest sens. Pe de alta parte, Diaconescu a cerut PD si UDMR, membre ale grupului popular din Parlamentul European (PPE), sa nu se ralieze demersului PPE de a nu vota proiectul de rezolutie a Parlamentului European in ce priveste perspectivele juridice si politice ale decretului-lege al Guvernului italian in ce priveste masurile de expulzare. (R.A.)
Barroso nu a cerut demisia lui Cioroianu
Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ieri ca afirmatiile lui Cristian Diaconescu potrivit carora presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ar fi solicitat demisia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, sunt complet false, transmite Mediafax.
"Purtatorul de cuvant (al PSD, n. red.) este gresit informat", a spus Mark Gray. Purtatorul de cuvant al CE a mai spus ca presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso "nu a facut astfel de declaratii si nu a cerut demisia niciunui politician din Romania". Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a sustinut ca presedintele Comisiei Europene, secretarul general al Consiliului Europei si directorul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului solicita demisia ministrului roman de Externe, Adrian Cioroianu.
Diaconescu a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si directorul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), Christian Strohal, s-au alaturat demersului Centrului Wiesenthal, solicitand premierului Calin Popescu Tariceanu atat demiterea ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, cat si disocierea de declaratiile acestuia cu referire la deportarea unor reprezentanti ai romilor in desertul egiptean. (D.E.)
Explicatii catre Centrul Simon Wiesenthal
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu a trimis, vineri si sambata, scrisori Centrului Simon Wiesenthal din SUA si Israel in care a explicat ca declaratiile care i-au atras critici din partea acestei organizatii nu vizau romii, dar nu a primit raspuns, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Ministrul nu a stiut ca cel care i-a cerut, vineri, lui Calin Popescu Tariceanu sa-l demita, sub acuzatia ca ar fi promovat ideea "deportarii romilor", a fost seful Centrului Wiesenthal din Paris, au sustinut sursele citate. Din aceste motive, el a scris centrelor din New York si Ierusalim, carora le-a trimis transcrierea declaratiilor care au starnit controversa, explicand in acelasi timp ca nu a vizat o anumita etnie. Mai mult, potrivit surselor citate, Cioroianu a mentionat in mesajele transmise ca a avut in trecut o condamnare publica a Holocaustului. El nu a primit deocamdata vreun raspuns din partea celor doua centre innsa sursele citate au precizat ca mesajul pe care ministrul a dorit sa il transmita a fost receptat.
Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut, vineri, lui Calin Popescu Tariceanu sa-l demita pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu, pe care il acuza ca ar fi promovat ideea "deportarii romilor", dupa ce un roman de aceasta etnie a fost acuzat de uciderea italiencei Giovanna Reggiani, potrivit AFP, citata de Mediafax. Directorul pentru Relatii Internationale al Centrului, Shimon Samuels, i-a trimis premierului roman o scrisoare in care ii cere "sa condamne public declaratiile lui Cioroianu, sa il demita din Guvern si sa isi ceara scuze fata de comunitatea roma din Europa", se arata intr-un comunicat al institutiei. "Tacerea dumneavoastra ar echivala cu o sprijinire a rasismului si cu sprijinirea incalcarii de catre Romania a angajamentelor pe care si le-a asumat in calitate de stat membru al UE, Consiliului Europei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa", a adaugat Samuels, citat de Mediafax. (D.I.)
Nastase propune o Agentie Europeana pentru Romi
Fostul prim-ministru Adrian Nastase i-a sugerat ieri, premierului Calin Popescu Tariceanu sa infiinteze o Agentie Europeana pentru Romi care sa urmareasca evolutia legislatiei UE in domeniu si examinarea situatiei romilor in statele membre UE. Intr-o scrisoare de patru pagini, Nastase a propus ca institutia in cauza sa aiba sediul la Bucuresti, misiunea ei mai fiind si aceea de a face recomandari de politici sau operationale catre institutiile UE. "Va propun sa solicitati, in numele si in interesul Romaniei, chiar inainte de sfarsitul <<Anului European al Oportunitatilor Egale pentru Toti>>, ca la Consiliul European din decembrie, luna in care se va semna Tratatul de reforma al UE, sa se ia decizia crearii Agentiei Europene pentru Romi", se arata in scrisoare. El i-a mai sugerat lui Tariceanu sa insiste pentru negocierea unei strategii si pentru semnarea unui document comun cu premierul lui Prodi. (D.I.)
Boc ii cere ministrului sa plece
Liderul PD l-a avertizat ieri pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, ca trebuie sa paraseasca postul pe care il ocupa, daca va mai discuta despre deportarea infractorilor in desert. "Daca domnul Cioroianu insista in prostia pe care a spus-o, locul domniei sale este in alta parte, nu la MAE, pentru ca asemenea afirmatii compromit substanta democratiei din Romania, viitorul democratic al acestei tari, angajamentele Romaniei si contravin Codului Penal", a declarat, Emil Boc citat de Mediafax. El a spus ca a inteles ca prima data pe Cioroianu l-a luat gura pe dinainte, dar ca nu mai accepta ca astfel de declaratii de inspiratie fascista sa fie facute de ministrul de Externe. Boc l-a criticat pe Tariceanu ca nu a cerut demisia lui Adrian Cioroianu dupa declaratiile facute si l-a acuzat pe premier ca este dispus sa tolereze orice, doar pentru a se mentine la putere. De asemenea, liderul democratilor a precizat ca criza din Italia ar fi putut fi evitata, daca nu ar fi existat o reactie intarziata a Guvernului. (C.A.)
Romani Criss se plange la CNCD
Reprezentantii organizatiei Romani Criss au depus, ieri dimineata, o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu afirmatiile lui Adrian Cioroianu potrivit carora toate persoanele care au comis infractiuni in Italia ar trebui deportate in desert. "Cand titularul de dosar va stabili faptul ca dosarul contine toate actele necesare, acesta va fi supus dezbaterii in sedinta de consiliu", a declarat, Istvan Haller, membru al Colegiului institutiei, citat de Mediafax. Magda Matache, director executiv al organizatiei Romani Criss, a precizat, vinerea trecuta, ca avocatii organizatiei analizeaza deja acest caz si urmeaza sa stabileasca daca exista probe suficiente pentru a face o plangere. Magda Matache a precizat ca organizatia Romani Criss incearca astfel sa evite repetarea situatiei inregistrate in cazul plangerii formulate impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu, cand CNCD a apreciat ca nu exista probe suficiente pentru a lua o decizie. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.