George Koval, un american nascut in Iowa care parea perfect integrat in comunitatea locala, s-a dovedit a fi spion rus.

George Koval - nume de cod Delmar - a murit anul trecut, la Moscova, fiind unul dintre cei mai importanti spioni ai secolului trecut, scrie cotidianul „International Herald Tribune". La inceputul lunii noiembrie, presedintele rus Vladimir Putin l-a decorat postum, cu cea mai mare distinctie ruseasca, pe agentul sovietic care in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a reusit sa se implice in Proiectul Manhattan pentru a construi bomba atomica, transmitind mai departe rusilor acele informatii secrete. Presedintele l-a numit pe Koval „singurul ofiter sovietic de informatii" care a aflat planurile secrete ale americanilor, ajutind in acest fel Uniunea Sovietica sa fabrice bomba atomica pe cont propriu. De atunci, istoricii, oamenii de stiinta, oficialii federali si prieteni vechi ai lui Koval au incercat sa sustina fata pozitiva a lui Koval - atletul, omul pe care toata lumea il indragea, geniul tehnic etc.

Sovieticii au reusit sa-l racoleze doar datorita faptului ca era un evreu rus, sustin fostii lui prieteni. „Era foarte prietenos, foarte destept si intelegator", declara un fost coleg al sau de la City College si care a lucrat impreuna cu el, mai tirziu, la proiectul bombei atomice. Steward Bloom, un fizician de la Laboratorul National „Lawrence Livermore", l-a descris ca pe un tip obisnuit. „Juca baseball foarte bine si nu avea accent rusesc. Vorbea fluent engleza americana si avea recomandari foarte bune", spune Bloom.

De-a lungul timpului, agentii federali si cercetatorii au identificat sase persoane care au spionat pentru URSS in proiectul bombei, in special la Los Alamos, in New Mexico. Spre deosebire de ceilalti spioni rusi de atunci, Koval era o cirtita antrenata in URSS de GRU, agentia militara de spionaj, avind acces nelimitat la planurile bombei atomice.

SUA au aflat despre spionul rus la scurt timp dupa ce acesta a parasit tara plecind in Rusia, imediat dupa razboi, dar au tinut sub tacere acest lucru. „Ar fi fost cu adevarat jenant pentru guvernul american sa divulge acest secret", sustine Robert Norms, autorul cartii „Cursa pentru bomba", o biografie a liderului proiectului militar.

Povestea despre spionul Koval incepe o data cu familia sa de evrei din Rusia, care decide sa se intoarca acasa. Koval s-a nascut in 1913 la Sioux City, in Iowa, unde exista o mare comunitate evreiasca si mai multe sinagogi, iar in 1932, in timpul marii crize economice, familia sa a emigrat in orasul siberian Birobidzhan. Koval a absolvit Institutul de Tehnologie Chimica din Moscova, a fost racolat de GRU si trimis inapoi in SUA, pentru aproape un deceniu de spionaj stiintific. Modalitatea prin care a comunicat cu rusii nu este cunoscuta public. Proiectul Manhattan avea nevoie de oameni in 1944, iar Koval a fost unul dintre cei angajati, dupa ce s-a pregatit la un colegiu militar. In 1949, Moscova a detonat primele sale bombe, surprinzind Washingtonul, care nu se astepta la pierderea atit de rapida a monopolului atomic. La inceputul anilor ’50, FBI i-a interogat pe cunoscutii lui Koval, cerindu-le insa ca discutia sa ramina confidentiala. In Rusia, Koval si-a luat doctoratul la Institutul Mendeleev, dupa care a fost profesor acolo mai multi ani.