Licitatiile organizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura vor fi controlate de catre noul ministru al Agriculturii. Pe linga ATV-uri, mai este vorba de masini, GPS-uri si sedii.Cu ATV-uri de ultima generatie, precum cele din
imagine, specialistii de la APIA urmeaza sa faca
munca de teren pe paminturile fermierilor Toata lumea este de acord ca preturile pentru ATV-uri sint prea mari si ca nu era nevoie de vehicule precum cele utilizate de armata americana pentru a verifica paminturile taranilor, dar contractul a fost semnat si nimeni nu s-a sesizat inainte ca informatiile sa apara in presa. Primul care s-a gindit sa ia masuri, dupa ce a citit articolul din Cotidianul, a fost ministrul Agriculturii. El a dispus efectuarea unei anchete la Agentie pentru a vedea in ce conditii s-a facut achizitionarea celor 195 de ATV-uri la suprapret. „Am vazut la ce preturi au fost achizitionate ATV-urile si la acest numar de unitati cred ca se puteau obtine anumite reduceri de pret fata de cel de catalog. Pentru a vedea care este situatia, am solicitat directorului general al Agentiei o nota privind oportunitatea adjudecarii licitatiei referitoare la achizitionarea de autovehicule pentru activitatile specifice APIA, precum si oportunitatea semnarii contractului de achizitie a acestora", a spus ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. In urma verificarilor, directorul general al APIA nu exclude posibilitatea sa rezilieze contractul semnat cu firma American ATV. „Daca procedura de atribuire nu a fost corecta, voi rezilia contractul. Preturile de achizitie sint intr-adevar destul de mari, evident peste preturile de catalog, dar diferenta este data de optiunile suplimentare: parbriz, senile, troliu", a aratat Dan Gherghelas, directorul general al APIA. El recunoaste si ca specialistii APIA in vehicule militare sau SUV-uri nu vor face o impresie prea buna la fermieri. Cel care a semnat contractul este fostul director general Doru Nechiti. El spune ca nu s-a gindit nici un moment ca ar putea fi probleme. „Eu am inteles ca au fost indeplinite conditiile, ca procedurile au fost corecte. Ar fi trebuit sa fie reduceri de pret, dar eu nu am facut o analiza in acest sens. Doar aceasta oferta am primit si legea ne permite sa incheiem contractul chiar daca exista un singur ofertant. Intrebarea corecta este de ce nu au mai venit si altii. Noi am stabilit niste caracteristici tehnice, dar in nici un caz nu am cerut echipamente utilizate de armata americana", a spus Nechiti.

Pentru a avea o imagine de ansamblu in ceea ce priveste licitatiile privind achizitionarea de logistica necesara APIA, ministrul Agriculturii a cerut Directiei de Audit si Directiei Generale de Inspectie Tehnica si Control din cadrul MADR efectuarea unui raport de verificare asupra aspectelor tehnice si administrative privind organizarea licitatiilor din ultima perioada. „In plus, inspectorii nostri de la directiile de audit si de inspectie vor merge la APIA pentru a verifica toate licitatiile organizate anul acesta. Vor incepe cu cele de logistica, adica cu cele privind achizitionarea de masini, GPS-uri, ATV-uri, sedii. Pentru ca am vazut ca sint anumite intirzieri in organizarea unor licitatii sau alte proceduri reluate din cauza unor caiete de sarcini eronate, trebuie sa vedem despre ce este vorba, despre incompetenta sau despre lipsa de responsabilitate din partea conducerii si a directiilor tehnice", a spus ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. In acest an, APIA a organizat 200 de licitatii, dintre care, cu valori importante, circa 25 pe cheltuieli de capital si alte 30 pentru lucrari. „Trebuie facuta o prioritizare a licitatiilor care sa fie verificate pentru ca sint foarte multe", a mai spus Dan Gherghelas.

Ministrul Ciolos asteapta rezultatele anchetei in maximum doua saptamini. Va fi facuta intii o analiza a conditiilor de forma care trebuiau indeplinite, si aceasta dureaza vreo doua-trei zile, apoi una de fond, ceea ce mai inseamna inca vreo zece zile. „Specialistii din minister mi-au spus ca voi primi rezultatele controlului in zece zile, maximum doua saptamini", a spus Ciolos.

Seful Agentiei pretinde ca a incurcat borcanele Conducerea Agentiei cere scuze ca a furnizat presei date in care cifre privind preturile de achizitie a ATV-urilor erau inversate.

„Cerem scuze pe aceasta cale si dam asigurari ca se vor lua masurile interne necesare pentru a preveni astfel de erori regretabile", spune directorul general al APIA, Dan Gherghelas (foto). El precizeaza ca suma platita de Agentie pentru 125 de ATV-uri marca POLARIS SPORTSMAN 500 X2 este de 5.412.191 lei, iar pentru cele 70 de ATV marca POLARIS RANGER 4X4 700 XP EFI este de 4.266.835 lei. Eroarea vine din faptul ca sumele erau inversate. Totusi, chiar si cu aceasta modificare, preturile platite de APIA pentru cele 195 de ATV-uri sint peste preturile de catalog si nu mai mici, asa cum era normal sa se intimple dat fiind numarul mare de unitati achizitionate.

Astfel, cele 125 de ATV-uri din primul lot au fost cumparate la un pret de 13.070 de euro, in conditiile in care valoarea de catalog este de 12.555 euro. Celelalte 70 de bucati au ajuns la un pret de 18.399 euro, chiar daca in catalog apar cu un pret maxim de 15.899 euro. „Pina acum nu s-a livrat nici un vehicul si nu s-au efectuat plati", a spus Gherghelas. Mai multe despre CV-urile oficialilor din Ministerul Agriculturii pe www.cotidianul.ro/select