Romania a fost condamnata de CEDO la plata unor daune de 23.000 de euro pentru ca a refuzat sa despagubeasca doi frati care au achitat un ARO, dar nu l-au primit.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis saptamina trecuta ca statul roman a incalcat dreptul la un proces echitabil si dreptul la respectarea proprietatii in dosarul „Blidaru impotriva Romaniei". In urma unui recurs in anulare, promovat de Parchetul General inainte de 2003, Curtea Suprema le-a refuzat fratilor Nicolae si Verginia Blidaru dreptul la o despagubire de 500 de milioane de lei vechi, cistigata in urma unei hotariri judecatoresti definitive. Obiectul procesului l-a constituit faptul ca, desi achitasera integral, in februarie 1990, costul unui ARO, ei nu au mai primit autoturismul. CEDO a obligat statul roman la plata sumei de 23.000 de euro catre fratii Blidaru. Din aceasta suma, 1.000 de euro reprezinta daune morale.

Pina in 2003, legislatia romaneasca a avut o cale extraordinara de atac in procesele civile, anume recursul in anulare promovat de procurorul general, practica neacceptata de Uniunea Europeana. Statul roman a pierdut ulterior la CEDO numeroase procese finalizate in tara prin judecarea recursului in anulare, procedura abrogata in 2003.

Curtea Europeana a considerat ca Romania a incalcat articolul 6 alineatul 1 din CEDO, adica al principiului securitatii raporturilor juridice prin interventia procurorului general intr-un proces civil si prin rejudecarea unui proces solutionat anterior printr-o hotarire definitiva, care se bucura de autoritatea lucrului judecat.