Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a achizitionat 195 de ATV-uri la un pret aproape dublu fata de cel din piata. Firma cistigatoare a mai fost implicata intr-o licitatie „cu cintec" organizata de Jandarmerie.

Actualizare: 13.00 Seful Agentiei de Plati va rezilia contractul pentru ATV-uri, daca descopera nereguli la licitatie

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas, a declarat, astazi, pentru NewsIn, ca va verifica licitatia organizata de institutie pentru cumpararea de ATV-uri, ca urmare a unui material aparut, luni, in presa centrala.

Directorul general APIA a dispus verificarea modului in care s-au achizitionat ATV-uri pentru controlul in teren, ca urmare a unui material publicat luni de Cotidianul, potrivit caruia "Agentia de Plati a achizitionat ATV-uri la un pret aproape dublu fata de piata".

"Licitatia a fost demarata inainte de venirea mea la conducerea APIA. Am dispus verificarea licitatiei si, daca vor fi descoperite neregului, voi rezilia contractul. ATV-urile ar fi trebuit sa fie livrate in data de 10 decembrie, dar nu voi permite acest lucru pina la finalizarea anchetei", a declarat, astazii, pentru NewsIn, Dan Gherghelas.

In timp ce Comisia Europeana trimite avertisment dupa avertisment Romaniei, amenintind cu activarea clauzei de salvgardare pe agricultura din cauza ineficientei Agentiei de Plati, conducerea acestei institutii se ocupa cu licitatii cu rezultat dubios. Si nu oricum, ci asa cum s-a mai practicat la alte agentii sau regii din subordinea Ministerului Agriculturii, adica la suprapret.

Dupa celebrele ace de cravata de cinci milioane de lei achizitionate de Romsilva, a venit rindul APIA sa cumpere ATV-uri de 24.000 de euro bucata. Astfel, in plina criza, cind amenintarile privind retinerea de CE a peste 100 de milioane de euro erau la ordinea zilei, APIA s-a ocupat cu schimbarea caietului de sarcini la licitatia pentru achizitionarea unor masini de teren. S-a ajuns ca, in loc de 250 de autoturisme, in anuntul de licitatie sa apara 195 de ATV-uri si 55 de masini de teren.

Drept urmare, pe 6 noiembrie s-a stabilit cistigatorul licitatiei pentru ATV-uri. „Cistigatorul licitatiei este firma American ATV SRL", a anuntat APIA. La licitatie a participat, de fapt, consortiul Tiriac Leasing si American ATV. „Aveam nevoie de un finantator pentru a putea aduce echipamentul din Statele Unite. Tiriac Leasing ne asigura finantare pentru ca in contractele cu statul plata se face la final", a spus Bogdan Gheorghiu, patronul American ATV. „Pretul contractului, respectiv pretul produselor livrate si al serviciilor accesorii prestate, este de 9.679.026 de lei. Valoarea totala se compune din 5.412.191 de lei pentru 70 unitati ATV marca Polaris Ranger 700 EFI (IPS) si 4.266.835 de lei pentru 125 de unitati ATV marca Polaris Sportsman 500 X2 (IPS)", potrivit datelor oferite de APIA. Astfel, statul a ajuns sa cumpere 70 de ATV-uri la un pret de peste 24.000 de euro bucata si alte 125 la aproape 11.000 de euro bucata. Aceasta in conditiile in care, sunati de redactorul Cotidianul, reprezentantii American ATV ne-au explicat ca ATV-ul cumparat de APIA cu 24.000 de euro este vindut in mod normal la pretul de 12.990 de euro, plus TVA. Si aceasta pentru cineva care cumpara un singur ATV, adica nu beneficiaza de nici o reducere. In plus, potrivit specialistilor in domeniu, cu greu poti gasi pe piata un ATV mai scump decit cel achizitionat de APIA. „Preturile sint mari pentru ca vehiculele au senile si asiguram service mobil 24 de ore din 24. Este vorba despre vehicule militare care pina acum trei ani erau disponibile numai pentru armata. De altfel, armata americana foloseste asemenea ATV-uri care sint de fapt niste minijeepuri spartane cu trei locuri", a spus Bogdan Gheorghiu.

Problema este ca, desi APIA trebuia sa cumpere 250 de masini de teren, ideea ATV-urilor a aparut undeva intre lunile mai si august. Aceasta dupa ce in urma licitatiei din primavara, cind APIA trebuia sa cumpere 656 de autovehicule, au fost achizitionate doar 406, dintre care 256 de Loganuri si 150 de Hyundai Tucson, pentru cumpararea celorlalte 250 de masini de teren fiind nevoie de o noua licitatie.

Dupa acest moment, in mintea directorilor APIA a aparut singurul argument in favoarea ATV-urilor, si anume ca acestea patrund mai usor in zone cu relief mai dificil. Astfel, autoritatile au decis ca partea cea mai mare a achizitiei sa fie reprezentata de ATV-uri. „Argumentul a fost ca sint locuri in care, pentru a masura pamintul, nu pot incapea masinile si sint mai utile ATV-urile", a spus ministrul Agriculturii din acea perioada, Decebal Traian Remes. „Sigur este ca APIA are nevoie de mijloace de transport, dar nu stiu in ce masura sint necesare masinile de teren sau ATV-urile", spune actualul ministru de resort, Dacian Ciolos.

Autoritatile nu s-au gindit ca, in momentul schimbarii masinilor de teren cu ATV-urile, sa modifice suma de cheltuit. Asa s-a ajuns ca un ATV sa fie cumparat cu 24.000 de euro, in conditiile in care, in luna mai, APIA a cumparat un SUV cu 17.000 de euro. Procedura a fost simpla, Agentia avea la dispozitie 4,5 milioane de euro pentru cele 250 de masini, si in anuntul de licitatie din august, unde au aparut si ATV-urile, s-a precizat ca valoarea estimativa a autovehiculelor (masini si ATV) care vor fi cumparate trebuie sa se incadreze intre 10 milioane si 12.255.290 de lei, fara TVA. Anuntul fiind facut, ofertantii au stiut la ce preturi sa se orienteze. Daca pentru autoturisme cursa a fost mai strinsa pentru ca s-au inscris trei ofertanti, in cazul ATV-urilor a fost mult mai simplu, pentru ca a existat un singur ofertant - American ATV. „Nu conteaza ca a fost un singur ofertant. Legea permite sa fie adjudecat contractul chiar si in aceste conditii", a spus Dan Gherghelas, directorul general al APIA. In cazul masinilor de teren, anuntarea cistigatorului intirzie pentru ca a fost formulata o contestatie.

Toate aceste achizitii, 656 de autovehicule, se fac pentru ca specialistii APIA sa verifice anual 3% din suprafata agricola declarata de fermieri. „Aceste masini vor fi utilizate timp de 40 de zile pe an pentru verificarile in teren efectuate de angajatii APIA. In restul anului vor fi tinute in parcul rece", a spus Remes. Desi masinile vor ramine nefolosite 11 luni pe an, autoritatile s-au ambitionat sa cumpere autoturismele si nu sa le inchirieze. Argumentul a fost ca este mai ieftin sa tina in garaj cea mai mare parte a anului 656 de masini decit sa le inchirieze pentru o luna. Astfel, Agentia de Plati da 11 milioane de euro pe masini de lux si ATV-uri pe care le foloseste 40 de zile pe an.

Dupa ce faptul a fost implinit, nimeni nu-si asuma raspunderea. Actualul director general al Agentiei spune ca el nu stie nimic despre asta, venind la APIA dupa ce s-a luat decizia, ceilalti doi fosti directori nu-si mai amintesc cine a stabilit ca este nevoie de ATV-uri, hotarirea fiind luata undeva in perioada cind Agentia mai era condusa de Nicolae Sterghiu, dar acesta era pe picior de plecare. La rindul lor, reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca nu ei au luat decizia. „Conducerea Agentiei a stabilit specificatiile tehnice si ce mijloace de transport sint necesare. APIA organizeaza licitatia si este responsabilitatea lor. Voi verifica si eu despre ce este vorba", a spus ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Doar pentru APIA, American ATV a vindut cit in prima jumatate a anului American ATV este singurul importator pentru Romania al ATV-urilor Polaris. Cu patru asociati persoane fizice, firma s-a infiintat in martie 2006 si a vindut anul trecut 83 de unitati. In primele sapte luni ale acestui an au ajuns pe piata romaneasca alte 279 de ATV-uri Polaris. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, American ATV a avut anul trecut venituri de 4.649.359 de lei (adica 1,3 milioane de euro), iar profit de 120.709 lei (35.000 de euro). La un simplu calcul, profitul obtinut numai din vinzarea a 70 de ATV-uri depaseste profitul obtinut tot anul trecut de firma. Aceste ATV-uri Ranger nu sint primele venite in Romania, fiind achizitionate la inceputul anului si de Jandarmerie - 30 de bucati. „Numai Jandarmeria si acum APIA mai au echipamente de acest gen. Probabil militarii americani care vor veni in Romania vor avea si ei asemenea ATV-uri", a spus Bogdan Gheorghiu. American ATV a participat la licitatia organizata de Jandarmerie in august anul trecut, fiind desemnata cistigator dupa ce Euronautica, dealerul firmei canadiene Bombardier, a fost exclusa de la licitatie, desi a avut cel mai mic pret. „In Romania, dupa licitatiile organizate de stat, asemenea discutii sint inevitabile. Noi sintem supervizati de SUA, care sanctioneaza dur actele de coruptie", a spus Gheorghiu. Producatorul american Polaris Industries a negat informatiile protrivit carora ar intentiona sa construiasca o fabrica in Romania sau in Bulgaria. La inceputul lunii septembrie, Bogdan Gheorghiu declarase ca americanii vor construi in Romania prima fabrica de ATV-uri in urma unei investitii de 50 de milioane de euro.