In perioada 8-11 noiembrie, la initiativa ministrului roman al Afacerilor Externe a fost organizat la Sibiu un colocviu international consacrat protectiei si promovarii diversitatii culturale in contextul largirii francofoniei. Henri PAUL - Ambasa
In perioada 8-11 noiembrie, la initiativa ministrului roman al Afacerilor Externe a fost organizat la Sibiu un colocviu international consacrat protectiei si promovarii diversitatii culturale in contextul largirii francofoniei. Henri PAUL - Ambasador al Frantei in Romania

Nu exista o alegere mai buna decit Capitala Europeana a Culturii, la confluenta atitor culturi, pentru a evoca acest subiect. Ce mesaj mai frumos ar putea fi transmis popoarelor din Europa decit acela de a alege acest pamint romanesc pentru a sublinia ca francofonia nu se rezuma la apararea unei limbi, franceza, ci cuprinde si un mesaj de cultura, de valori impartasite, de respect al diversitatii si, in sens mai larg, al tolerantei. In aceste timpuri de violenta, excluziune si intoleranta, de respingere a celuilalt pentru ca nu este la fel cu noi, Francofonia reprezinta o sansa de dialog intercultural, o intersectie de popoare care isi impart limba franceza si care avanseaza impreuna spre o mai buna intelegere reciproca.

La Sibiu, la un an dupa reuniunea la virf de la Bucuresti, am transmis mai multe mesaje. Primul este acela care permite largirea francofoniei. Astazi, 68 de tari sint membre cu drepturi depline, asociate si observatori ai Organizatiei Internationale a Francofoniei, condusa de Excelenta sa Abdou Diouf, fost presedinte al Senegalului, care isi asuma functia de secretar general. Aceasta largire considerabila a transformat-o intr-o organizatie puternica, care a permis adoptarea de catre UNESCO a conventiei pentru protectia si promovarea diversitatii culturale, adoptata in 2005 si intrata in vigoare la 18 martie 2007.

Aceasta conventie, pe care Romania a sustinut-o foarte mult prin actiunea reprezentantului sau la UNESCO, ambasadorul Andrei Magheru, serveste drept baza juridica pentru protectia de catre fiecare tara a patrimoniului sau cultural inteles in sens larg, de la creatia sa culturala la limba, oricare ar fi aceasta. Largirea francofoniei a permis aceasta constientizare colectiva si sint fericit sa salut rolul pe care l-a avut in acest context Cristian Preda, consilier prezidential, reprezentantul personal al presedintelui Romaniei la Consiliul Permanent al Francofoniei.

Cel de-al doilea mesaj este deci acela al diversitatii culturale in actiune: Francofonia este un raspuns la socul civilizatiilor. Limba franceza nu este numai cea a natiunii franceze, este si aceea a libertatii si democratiei in lume. Peste tot unde popoarele se lupta pentru libertatea lor gasesc francofoni alaturi de ele. Chiar in interiorul francofoniei exista o mare diversitate, si cautarea identitatii culturale a fiecarui popor sau tari nu este deloc incompatibila, chiar dimpotriva, cu apartenenta la francofonie. Numerosi vorbitori veniti la Sibiu din douasprezece tari si-au prezentat experienta in aceasta privinta.

Apoi, ne-am exprimat atasamentul la forta francofoniei, la necesitatea de a o face sa traiasca in viata de zi cu zi, in mass-media, datorita scolii, datorita circulatiei in lume a produselor culturale in limba franceza, carti, discuri, presa si cintece.

Din acest punct de vedere, Romania este in intregime francofona: spatiu al diversitatii, spatiu al culturii, mindra, pe buna dreptate, de artele si literele sale, impartasind si ea limba franceza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.