'It happened one night>> ('S-a intamplat intr-o noapte>>) este o comedie romantica din 1934, regizata de Frank Capra. Ellie (interpretata de Claudette Colbert) este o tanara rasfatata, care, incercand sa scape de sub 'comanda>> tatalui sau, il intal
'It happened one night>> ('S-a intamplat intr-o noapte>>) este o comedie romantica din 1934, regizata de Frank Capra. Ellie (interpretata de Claudette Colbert) este o tanara rasfatata, care, incercand sa scape de sub 'comanda>> tatalui sau, il intalneste pe Peter (Clark Gable), de profesie jurnalist. Intre cei doi se infiripa o poveste de dragoste, dar pana acolo trec prin multe peripetii. Puteti da o nota acestei productii pe www.gardianul.ro, astfel clasand-o intre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor.

Actiunea filmului se bazeaza pe povestea lui Samuel Hopkins Adams „Night bus“. Titlul filmului este oarecum ciudat, pentru ca actiunea se petrece pe parcursul mai multor nopti. Criticii elogiaza si acum talentul lui Capra pentru montaj; pentru el, stilul era o chestiune functionala, conventionala, dar avea un simt incontestabil pentru poveste, pentru detalii.

Peter este un jurnalist dur, iar Ellie o „dama zapacita“. Cei doi se intalnesc pe drum si sunt nevoiti sa colaboreze. Fiecare il exploateaza pe celala lt. Ea se foloseste de el sa o duca la New York, unde are un iubit cu care tatal nu e de accord, iar el vede in ea o poveste numai buna de relatat in presa. Pe parcurs, sentimentele celor doi se schimba si evolueaza spre iubire. Poate parea, la prima vedere, o comedie romantica banala, insa este „magie cinematografica pura“. De ce? Pentru ca inventeaza o intreaga lume, un mediu social. O „America a oamenilor“, cu raufacatori prea putin verosimili si cetateni generosi, gata oricand sa impartaseasca o poveste, un cantec sau sa-si dezvaluie excentricitatile. Filmul nu omite sa arate si sa exploateze nici exceptiile de la propria regula.

Regizorul, fidel retetei comediei romantice, era foarte priceput in a construi o poveste folosindu-se de motive ca spalatul, mancatul sau sforaitul. „S-a intamplat intr-o noapte“ este predecesorul comediilor de tip trash de astazi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.