Centrul cultural Kulturfabrik organizeaza in perioada 1 - 15 decembrie, la Luxemburg, Festivalul filmului romanesc, care se va deschide cu o proiectie a peliculei lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in prezenta actritei Anamaria Mar
Centrul cultural Kulturfabrik organizeaza in perioada 1 - 15 decembrie, la Luxemburg, Festivalul filmului romanesc, care se va deschide cu o proiectie a peliculei lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in prezenta actritei Anamaria Marinca, se arata pe site-ul centrului.
Prima seara dedicata cinematografiei romanesti va avea in program nu numai proiectia filmului premiat cu Palme d'Or la Cannes, ci si muzica - o frumoasa intalnire cu cantaretii si dansatorii "Nostalgies roumaines" si cu protagonistii spectacolului "Nuit gitane et orientale", creat de cineastul Tony Gatlif. Prezenta acestuia din urma este, de altfel, considerata de organizatori evenimentul Capitalei Culturale Europene 2007.
Intre 1 si 15 decembrie vor fi proiectate in cadrul festivalului filme romanesti care au primit in ultimii ani diferite premii la festivaluri internationale, precum "A fost sau n-a fost" de Corneliu Porumboiu, "Moartea domnului Lazarescu" de Cristi Puiu, "California Dreamin' (nesfarsit)" de Cristian Nemescu, si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu.
Programul va fi completat de o serie de sase documentare ale unor regizori romani, avand ca subiect Romania de astazi. Proiectia fiecaruia dintre aceste filme va beneficia de prezenta regizorului sau a unuia dintre actorii principali. Vor fi prezentate productiile: "Le Cycle du Serpent", regia Marta Bergman & Frederic Fichefet, "Clara B", in regia lui Alexandru Solomon, "Gratian" de Thomas Ciulei, "Etre ou ne pas etre" de Anca Damian, "On the Road", de Dumitru Budrala, "The Curse of the Hedgehog" de Dumitru Budrala, "Bela Lugosi: The Fallen Vampire" de Florin Iepan, si "Aujourd'hui j'ai ete belle et jolie" de Alexandra Gulea.
Evenimentul face parte din proiectul multidisciplinar "Belles Roumaines", gazduit de Kulturfabrik, care a mai inclus doua creatii teatrale, turnee de muzica traditionala, intalniri literare, expozitii de fotografie. In cadrul acestei manifestari, regizorul Radu Afrim a fost invitat sa puna in scena spectacolul "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte", dupa textul lui Matei Visniec.
Proiectul "Belles Roumaines" se inscrie in seria de evenimente prilejuite de desemnarea oraselor Sibiu si Luxemburg drept Capitale Culturale Europene in 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.