Vineri, 16 noembrie, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind remarcabile interpretari ale lui Ion Voicu si cu o brosura despre marele violonist roman, intr-o editie speciala din Colectia SIMFONICA. Pe 16 noiembrie, Colectia SIMFONICA revine cu un adevarat regal destinat iubitorilor viorii, in general, si maiestriei lui Ion Voicu, in particular. Editia speciala „Ion Voicu - Magia viorii", oferita cititorilor Cotidianului la acelasi pret de numai 7,9 lei, cuprinde trei inregistrari ale unor interpretari remarcabile ale celebrului violonist roman: Concertul nr. 1 in re major op. 6, de Niccolò Paganini, Concertul in re minor pentru doua viori si orchestra de Johann Sebastian Bach, interpretat de Ion Voicu impreuna cu fiul sau, Madalin Voicu, si o compozitie pentru vioara solo a maestrului Voicu, „Dimineata dupa nunta". Inregistrarea concertului de Paganini a fost facuta impreuna cu Filarmonica din Dresda, sub bagheta dirijorului Heinz Bongartz, iar cea a concertului de Bach, impreuna cu Orchestra Nationala Radio, condusa de Madalin Voicu. In brosura care insoteste CD-ul au fost incluse fotografii inedite cu maestrul Voicu din arhiva Fundatiei Internationale „Ion Voicu".

La inceputul anilor ‘50, Ion Voicu era deja solist al Orchestrei Filarmonice din Bucuresti si sustinuse numeroase recitaluri atit in tara, cit si in strainatate. In ciuda cronicilor spectaculoase si a elogiilor cu care era rasplatit dupa concerte, violonistul voia sa studieze mai mult, asa ca a cerut sa plece la Moscova, unde dorea sa urmeze doi ani de cursuri la Conservatorul Ceaikovski, impreuna cu celebrul Iampolski, ultimul elev in viata al marelui Leopold Auer, considerat intemeietorul scolii de vioara din Rusia. Si-a inceput studiul cu Iampolski in 1955, insa maestrul rus, care avea deja peste 90 de ani, a murit la un an dupa sosirea lui Voicu la Moscova. Ramas fara profesor cind se afla de abia la jumatatea cursului de doi ani, Ion Voicu si-a continuat studiile cu David Oistrah, etichetat pe atunci drept cel mai bun violonist din Uniunea Sovietica.

Perioada de sedere a lui Ion Voicu la Moscova si apropierea de Oistrah au facut ca numele sau sa circule din ce in ce mai mult, astfel incit, atunci cind ministrul Culturii din Romania i-a facut o vizita, in 1956, omologului sau rus, acesta i-a atras atentia ca e de mirare ca statul roman accepta ca violonistul sau cel mai bun sa cinte pe o vioara necorespunzatoare.

La intoarcerea in tara, ministrul Constanta Craciun a propus cumpararea unei viori pentru Ion Voicu, violonistul fiind trimis in Occident pentru a-si alege un instrument pe placul inimii. Aceasta vioara s-a dovedit a fi un Stradivarius gasit la Berna, la casa de lutieri Werro. Statul roman a achizitionat instrumentul contra sumei de 80.000 de franci elvetieni, care insemnau, pe atunci, 1,2 milioane de lei, iar Ion Voicu a facut sa rasune coardele acestei viori vreme de aproape 40 de ani.Castigatorii concursului „Simfonica Special" sunt:

Carvatchi Dana-Adriana, Bucuresti Alexandru Cristina, Bucuresti Badila Andreea, Sibiu Morarescu Eugen, Bucuresti Iftene Razvan, Bucuresti Felicitari!

Castigatorii vor fi contactati de redactia Cotidianul.

CONCURS Castiga 5 invitatii duble la concertul sustinut de Orchestra Bucuresti-Ion Voicu la Ateneul Roman, duminica, 18 noiembrie, si 5 CD-uri din Colectia Simfonica Special Ion Voicu-Magia Viorii. Raspunde la intrebarea:

Cum se numeste piesa pentru vioara solo

compusa de maestrul Ion Voicu si care se va regasi pe

CD-ul Simfonica Special Ion Voicu-Magia viorii?

REGULAMENTUL CONCURSULUI

Concursul a luat sfirsit. Va multumim pentru participare.