Vanzarile de medicamente pe piata romeasca au atins valoarea de sase miliarde de lei in intervalul octombrie 2006 - noiembrie 2007, in crestere cu 14,8% fata de perioada similara din 2005 - 5006, se arata intr-un raport al firmei de cercetare Cegedim
Vanzarile de medicamente pe piata romeasca au atins valoarea de sase miliarde de lei in intervalul octombrie 2006 - noiembrie 2007, in crestere cu 14,8% fata de perioada similara din 2005 - 5006, se arata intr-un raport al firmei de cercetare Cegedim Romania, consultat de Rompres.

In cel de-al treilea trimestru al acestui an, vanzarile de medicamente au insumat 1,45 miliarde de lei.

"Al treilea trimestru din 2007 a confirmat incetinirea ratei de crestere a pietei totale, 14,8% fata de 20,1% la sfarsitul lunii iunie, respectiv fata de 23,4% la sfarsitul lunii martie", se mai arata in raport.

Pentru acest an, specialistii Cegedim estimeaza ca piata va termina anul in crestere de 15%, mentinand practic cresterea curenta, in conditiile in care anuntatele modificari de preturi au fost amanate.

Pentru 2008, rata de crestere ar trebui sa scada catre 10%. "Valori inferioare se pot inregistra daca vom asista la o combinata reducere de preturi si turbulente postelectorale, insa este posibil si sa mentinem rata de crestere curenta in conditiile in care unele decizii majore vor fi amanate pentru 2009", se scrie in raport.

Potrivit Cegedim, in linii mari, piata farmaceutica a confirmat evolutiile precedente. Pe canale de distributie, piata de retail a crescut puternic, cu 22,7%, fata de cea de spital, care a inregistrat o scadere de 13,9%.

O parte din aceasta variatie se datoreaza insa trecerii unor programe nationale de sanatate (antidiabetice orale si insuline, medicamente oncologice si post-transplant) din spital in retail.

Pe segmente, produsele cu prescriptie medicala au crescut ceva mai rapid decat cele fara prescriptie medicala (+23,2%, respectiv +21,1%).

In ceea ce priveste vanzarile companiilor farmaceutice, pe primul loc se afla compania britanica GlaxoSmithKline, care a raportat vanzari de 469,6 milioane lei si o cota de piata de 7,8%, urmata de Roche- Elvetia, cu incasari de 409,4 milioane lei si o cota de piata de 6,8%, si de grupul francez Sanofi-Aventis, cu o cota de 6,6% din piata romaneasca ed profil si vanzari de 395,8 milioane lei.

Pe locul patru se situeaza Novartis, care in perioada octombrie 2006 - septembrie 2007 a inregistrat vanzari de 386 milioane de lei si o cota de piata de 6,4%, iar a cincea pozitia este ocupata de Servier, cu incasari de 352,7 milioane lei si o cota de 5,9%.

Cegedim precizeaza ca datele prezentate mai sus estimeaza iesirile de produse din farmacii catre pacienti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.