Lucian Bute a urcat EverestulDupa Mihai Leu si Leonard Doroftei, Lucian Bute este al treilea roman care devine campion mondial la box profesionist. El l-a invins pe columbianul Berrio, intrand in posesia titlului la categoria supermijlocie, versiunea IBF.


Montreal, vineri, 19 octombrie. Arena Centre Bell este arhiplina. Peste 12.000 de oameni, printre care multi romani stabiliti dincolo de Ocean, au platit intre 50 si 450 de dolari pe bilet pentru a-l incuraja pe Lucian in tentativa de a deveni campion al lumii. Aflat pentru prima oara in cariera in situatia de a lupta cu centura pe masa, romanul s-a pregatit excelent pentru confruntarea cu mai experimentatul sau adversar, i-a studiat cu atentie stilul. La conferinta de presa a declarat: "Pregatiti-va sa vedeti un nou campion mondial. Vreau sa castig, indiferent ca o voi face la puncte sau inainte de limita".


LACRIMI. Inteligenta romanului a avut castig de cauza in fata fortei brute a lui Berrio, Bute impunandu-se prin KO tehnic in repriza a 11-a. "Mi-am implinit visul, sunt campion mondial", a declarat Lucian dupa ce a ridicat centura deasupra capului. A multumit romanilor care i-au fost mereu alaturi si, gatuit de emotie si cu lacrimi in ochi, a transmis un mesaj celor de acasa: "Mama, te iubesc!".


ELOGII. Presa canadiana a dedicat spatii largi victoriei obtinute de boxerul clubului Interbox. "Lucian Bute nu a ratat sansa de a castiga primul sau titlu mondial. Viata de spartan pe care romanul a avut-o in ultimii ani a dat roade", a comentat cotidianul "Le Journal de Montreal", in timp ce "Las Cruces Sun" a notat: "Romanul stabilit in Canada l-a oprit pe Berrio, in primul meci in care columbianul si-a aparat titlul. Lucian Bute a ramas neinvins, dupa ce l-a bagat la colt pe columbian si i-a administrat lovituri pana ce arbitrul a intervenit".


MULTUMIRI. Cel care a deschis drumul succesului pentru boxerii romani in Canada a fost Leonard "Dorin" Doroftei. Dupa o cariera fulminanta la amatori, "Mosu" a ajuns la Interbox, devenind campion mondial la superusoara. De altfel, dupa victoria obtinuta de Lucian in fata lui Berrio, antrenorul Stephane Larouche a declarat: "Multumesc Romania! Este al doilea campion mondial pe care il asist din colt si este tot din Romania". Astazi, in afara de Lucian Bute, la Montreal se mai afla inca doi pugilisti romani, Adrian "Rechinul" Diaconu si Ion Ionut. Primul este challenger la titlul mondial la categoria semigrea, pe care nu l-a putut ataca in aceasta toamna din cauza unei accidentari, iar al doilea este campion NABA.


ONORURI. Inainte de a se intoarce in Romania, Lucian Bute a fost invitat sa viziteze Parlamentul Provinciei Quebec de insusi primul ministru Jean Charest. "A fost ceva senzational, foarte emotionant, sa vezi 130 de parlamentari ridicati in picioare si aplaudandu-te la scena deschisa. A fost un moment deosebit pentru mine", a spus Lucian. In tara, municipalitatea si Consiliul Local Galati au decis sa-i acorde sportivului tilul de Cetatean de Onoare, precum si un apartament pe faleza Dunarii. "Relatia mea cu campionul nostru este foarte stransa. Ma suna saptamanal din Canada, iar inaintea meciului pentru titlu i-am spus ca, daca nu il face KO in ultimele doua runde, nu e treaba buna", a declarat primarul Dumitru Nicolae.


Centura, pas cu pasRepriza 1: Cei doi pugilisti se studiaza reciproc. Bute este mai clar in lovituri, iar gongul il gaseste in avantaj. Repriza a 2-a: Berrio incearca sa recupereze terenul pierdut si ataca primul. Romanul nu face pasul inapoi si se apara exact. Repriza a 3-a: Echilibrul se mentine. Berrio cauta lovitura decisiva, dar raspunsul lui Lucian este pe masura.Repriza a 4-a. Bute loveste din ce in ce mai puternic, incercand sa-si tina la respect adversarul.Repriza a 5-a. Lucian pune mai multa forta si claritate in lovituri. Aflat in evidenta dificultate, Berrio incepe sa-si dea seama ca-i va fi din ce in ce mai greu.Repriza a 6-a: In lupta corp la corp, columbianul se simte foarte bine, insa Bute reuseste o directa de stanga pe final si puncteaza la impresia artistica.Repriza a 7-a: Berrio da primele semne de oboseala. Picioarele nu-l mai asculta ca in primele reprize, iar loviturile sale isi pierd din eficienta.Repriza a 8-a. Bute e pe val. Un croseul de-al sau il aduce pe Berrio in stare de groggy, insa columbianul reuseste sa incheie repriza in picioare.Repriza a 9-a: Lucian conduce la puncte si nu trebuie decat sa gestioneze cu calm finalul de meci.Repriza a 10-a: Berrio incerca sa atace, dar Bute il tine la respect si puncteaza mai clar.Repriza a 11-a: Lucian il surprinde pe Berrio cu o serie de lovituri la figura, care il naucesc pe columbian, ceea ce il obliga pe arbitrul din ring sa puna capat luptei.

a— "Si-a implinit destinul" a— Nume de cod: Mister KO a— "Voi mai lupta cinci, sase ani" a— Mama lui Bute a— O zi din viata unui campion a— Antrenorul de mondial pechean a— Dorin Doroftei: "Acum incepe greul!" a— Steluta Luca: "Sa-l faci praf, Lucica!"