Pasitul pe carbuni incinsi, infidelitatea repovestita de Cristian Andrei sau art-terapia pentru copii s-au numarat printre virfurile Salonului National de Psihologie, organizat de revista „Psihologia Azi".Participantii la trainingul „Fire-walking" si-audepasit teama si au invatat sa se cunoasca mai bine In fata Salii Palatului, vineri seara, citiva oameni in costum se cazneau sa aprinda niste butuci grosi, patrunsi de umezeala. Apoi ziaristii si curiosii s-au putut incalzi la un covor de jar, lung de vreo cinci metri. Pe el urmau sa paseasca cu talpile goale temerarii de la workshopul „Fire-walking". Un politist nedumerit se nimereste pe-acolo. „Sint oameni care o sa mearga pe carbunii incinsi ca sa arate ca-si pot depasi limitele", explica Laura Andresan, sosita la eveniment cu un cameraman si un catel nelinistit. „Si eu am calcat pe jar cind eram la tara", replica omul legii. „Pai, sa va vedem", il invita vedeta interzisa sub 18 ani. Dupa o ora de asteptare infrigurata sosesc si curajosii. Au platit cite 200 de lei pentru doua ore de energizare si respiratie, care trebuiau sa-i transforme in fachiri. 25 de entuziasti in picioarele goale incep sa sara in fata focului strigind „Ice! Ice!". Pe ritmuri samanice, eroii serii pasesc cu incredere pe carbunii incinsi.

Un cuplu in jurul a 40 de ani se intoarce sa-si incalte talpile murdare de carbune. „Frigul ne-a ajutat mai mult decit meditatia", spun ei. Un alt participant ne destainuie trucul: „Totul e sa nu calci nici prea repede si nici prea lent, ca sa nu te arzi". O tinara sugestionabila spune ca a intrat in transa si ca nici nu mai stie cind a inceput sa mearga pe jar. „Participantii au invatat cum sa-si depaseasca frica si sa faca lucruri de care nici nu se banuiau a fi in stare", explica trainerul Bruno Medicina, un italian sosit la noi in urma cu trei ani. „Multi o iau ca pe o bravura, dar e vorba de cunoasterea de sine", atentioneaza sobrul trainer cu trup de culturist.

O alta atractie a Salonului National de Psihologie, desfasurat de joi pina duminica, a fost prezentarea psihologului Cristian Andrei. Intr-o sala intesata cu audienta feminina, el explica de ce „mediul" ne obliga sa devenim infideli. „Sotia sta acasa, el merge la serviciu si e nevoit sa-si priveasca colega ce se fitiie de colo-colo si chiar sa-i miroasa parfumul", spune psihologul de la „9595". Mai aflam cum seful ii duce pe angajati la asa-zisele teambuildinguri, locul in care se consuma relatiile infidele. Cit despre definitia femeii, psihologul e lipsit de orice dubii: „Ea nu cauta noutatea, ci siguranta. George Sand si Nina Cassian sint exceptii si cind spun asta nu vreau sa fiu misogin", puncteaza dr. Andrei. Consilierul de cuplu a avut un alt concurent cu priza la media. Psihiatrul Florin Tudose a demonstrat ce inseamna sa fii un „profiler" politic. „Ceausescu s-a clonat la proportii astronomice. Toti sefuletii s-au luat dupa el, pentru ca era singurul model de atunci", a inceput psihiatrul. Apoi a diagnosticat galeria politicienilor mai vechi si mai noi. „Adrian Nastase nu s-a despartit de complexul lui Oedip, tatal sau natural fiind inlocuit cu unul adoptiv, Ion Iliescu", a exemplificat psihiatrul.

Pentru specialisti, Salonul a insemnat noi instrumente si tehnici de evaluare si terapie. „Dupa trei ani am reusit sa adaptam in limba romana interviurile clinice structurate, folosite la identificarea tulburarilor psihice", spune psihoterapeutul Daniel David, de la Facultatea de Psihologie a Universitatii „Babes-Bolyai" din Cluj. Apoi ne arata niste cartonase cu sfaturi pentru depasirea momentelor dificile. „Cind ti-e teama sa vorbesti in public sau de interviul pentru angajare, scoti cartonasul din buzunar si citesti instructiuni de tipul: «Pot sa accept ca in viata se intimpla si lucruri pe care nu mi le doresc, desi e neplacut»", exemplifica David. La fel de inedite sint si noile abordari din psihologia sportului. „Daca pina acum ne concentram mai mult pe sportiv, acum propunem un sistem de coaching pentru cresterea eficientei antrenorilor", lamureste psihologul Simina Calu, de la Institutul National de Cercetare pentru Sport.

Pe linga standurile si evenimentele de psihologie si psihoterapie, Salonul a mai gazduit si specialisti in medicina alternativa, yoga sau astrologie. „Salonul de Psihologie s-a adresat atit specialistilor, cit si publicului larg atras de descifrarea visurilor, de grafologie, testari si evaluari psihologice. De asemenea, editurile prezente au avut succes, fiind incintate de publicul care stia foarte bine ce sa ceara", apreciaza Cecilia Caragea, PR director la agentia Arena Communications, coorganizator al evenimentului.

Desene cu tilc Standul de art-terapie pentru copii din cadrul Salonului de Psihologie a fost intesat de micuti si de parintii curiosi sa afle ce e in mintea odraslelor. „Au venit la noi chiar si parinti din Caracal si Ploiesti. Noi le spunem ce observam pe desenele celor mici si ii intrebam ce-ar putea sa insemne. Unii admit ca problemele sint din vina lor si ne cer telefonul ca sa vina la terapie", spune psihoterapeutul Daniela Gheorghe. Pentru a intelege cum functioneaza art-terapia, ea ne descrie semnificatiile unei acuarele reprezentind doi parinti si un copil. „Baiatul e agresat verbal in familie si asista la violenta domestica. El s-a desenat fara miini si gura, ceea ce inseamna ca se simte imobilizat si nu poate riposta. Lipsa nasului ar putea indica probleme de dezvoltare a sexualitatii, dar si lipsa puterii copilului", talmaceste psihoterapeutul.

Aflati de ce insala femeile, din editia online a revistei „Psihologia Azi", accesibila pe www.cotidianul.ro/select