Presedintele Traian Basescu i-a decorat, la Cotroceni, pe membrii formatiei Phoenix, din formula trupei decorata de presedinte lipsind fostul solist vocal Mircea Baniciu.

Presedintele l-a decorat pe Ovidiu Lipan cu  Meritul Cultural in grad de ofiter, ceilalti componenti, Nicu Covaci, Florin Bordeianu, Iosif Kappl, Manfred Neuman, Bogdan Bradu, Calin Ionut Contras si Cristian Claudiu Bran primind Meritul Cultural in grad de cavaler. Distinctiile au fost acordate de seful statului cu ocazia implinirii a 45 de ani de activitate a grupului Phoenix.

Seful statului a explicat ca Tandarica a primit Meritul cultural in grad de ofiter, pentru ca anterior ii fusese deja acordat cel in grad ce cavaler.

Intrebat  de presa, Nicoale Covaci a explicat absenta lui Mircea Baniciu prin faptul ca acesta a decis sa paraseasca formatia pentru a se ocupa de alte activitati.

In discursul rostit la eveniment Basescu, a spus ca Phoenix a reprezentat pentru cei din generatia sa o fereastra catre libertate. La  ceremonie, Basescu a recitat versurile melodiei "Nebunul cu ochii inchisi" cantata in anii '60 de Phoenix cu solistul vocal Florin Bordeianu. Šeful statului a tinut sa precizeze ca a recitat versurile din memorie, acestea nefiind tiparite in vreo carte in Romania.

La randul sau, liderul trupei, Nicolae Covaci l-a asigurat pe presedinte ca poate conta pe Phoenix in ceea ce priveste reprezentarea muzicii romanesti in exterior. "Puteti conta pe noi si in educatia acestei tineri generatii care este in pericol", a mai spus Covaci.

La finalul ceremoniei, presedintele si membrii formatiei s-au fotografiat si au ciocnit o cupa de sampanie.
Mediafax