Evolutia descrescatoare a monedei nationale, inceputa in plina perioada de canicula, nu da semne ca s-ar putea opri, in ciuda faptului ca BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7 la 7,5%.
De la niveluri ale cursului care dadeau senzati
Evolutia descrescatoare a monedei nationale, inceputa in plina perioada de canicula, nu da semne ca s-ar putea opri, in ciuda faptului ca BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7 la 7,5%.
De la niveluri ale cursului care dadeau senzatia ca vom vedea cursul euro incepand cu 2,9, am ajuns in prezent sa il vedem revenind la valori care se mai intalneau la sfarsitul anului trecut, posibilitatile ca acesta sa urce pana la 3,45 sau 3,5 lei devenind crescand.
Dezechilibrele economiei romanesti, deficitul comercial atingand un nivel de 15 miliarde euro, cresterea inflatiei, scaderea ritmului de dezvoltare a economiei, dar si situatia incordata de pe pietele financiare, unde aversiunea fata de risc a investitorilor a urcat uncia de aur la peste 840 dolari, iar euro la un maxim de 1,4751 dolari, reprezinta tot atatea motive pentru deprecierea leului.
Se dovedeste ca decizia BNR de a majora pe 31 octombrie dobanda de referinta de la 7 la 7,50% nu a avut efecte majore asupra cursurilor de schimb, leul ramanand la "mana" investitorilor straini. In pozitie perdanta nu a fost doar moneda nationala, ci si celelalte din regiune, poate cu exceptia zlotului, datorita faptului ca se asteapta ca Banca Nationala a Poloniei sa decida o majorare a dobanzilor.
Cursul mediu al euro a urcat saptamana trecuta de la 3,3408 la 3,4112 lei, nivel care nu a mai fost atins din 20 decembrie 2006, pe o piata unde abunda ordinele de cumparare de valuta.
Vineri, piata s-a deschis in jurul valori de 3,4050 lei, minimul de tranzactionare fiind de 3,4 lei. Presiunea pe cumpararea de valuta a impins euro pana la un maxim de tranzactionare de 3,4190, leul depreciindu-se la fel ca si celelalte monede ale tarilor din regiune, ultimele cotatii din piata fiind de 3,4160 - 3,4210 lei.
Pe piata monetara, dobanzile overnight si one week s-au mentinut pe tot parcursul saptamanii la valori de 7 - 8%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.