O categorie fara reprezentanti declarati, cea a analistilor politici, a fost disecata ieri la „Zece pentru Romania".

„Cineva zicea in «Dilema Veche» ca analistul e un banalist, iar comentatorul, un atitator." Afirmatia facuta de „jurata" Adriana Saftoiu a trebuit sa fie infirmata pe tot parcursul emisiunii „Zece pentru Romania" de ieri, care a avut ca tema de discutie categoria Analistilor politici. In platoul Realitatii TV sau prin telefon, Mihai Tatulici i-a avut invitati pe Cornel Nistorescu, Corina Dragotescu, Ion Cristoiu, Rodica Culcer, Adrian Cioroianu si Bogdan Teodorescu.

Cei prezenti s-au ferit sa isi asume postura de analisti politici. „Toti fugiti de o definire de care are nevoie societatea", ii provoaca Mihai Tatulici. „Nu exista o definitie. Eu sint jurnalist cu experienta mai indelungata care isi spune parerea pe diverse evenimente", spune Nistorescu. „Sint profesor la SNSPA", admite si Bogdan Teodorescu, care transeaza si mai mult distinctiile: „Nu exista un statut separat al analistului politic, nici macar fata de cel al jurnalistului politic. Comentatorul se ocupa de realitatea cotidiana, pe cind analistul actioneaza pe termen mediu si lung, avind in plus o metoda stiintifica de cercetare".

Ion Cristoiu propune si el ca termenul de analist politic sa le revina oamenilor care fac analiza politica, „iar noi sa ne denumim scriitori politici. Eu scriu in fiecare zi, ma pronunt in fiecare seara. Sint un analist pripit, deoarece trebuie sa scriu la ora 15.00 despre evenimente care s-au petrecut la ora 14.00". Corina Dragotescu crede ca analistii politici autohtoni sint prea ancorati in cotidian pentru a-si justifica titulatura si nu au acea detasare a analistului politic clasic.

O tresarire de orgoliu in breasla din care nu se revendica nimeni a avut-o, totusi, Culcer, in momentul interventiei prin telefon a lui Adrian Cioroianu, fost analist, actual ministru de Externe cu probleme de credibilitate: „Avem comentarii bune, insa o politica proasta". Incercarea lui Culcer a fost prompt atacata de Nistorescu, care a invocat recentul exemplu al lui Bogdan Chirieac, pentru a ilustra comentariul facut „pe interese, pe afinitati politice".

Concluzia conditiei analistului politic a transat-o Doru Buscu: „Termenul a fost aruncat pe piata si a urmat o instalare in el fara rezistenta, dupa modelul datului cu parerea. Termenul este oarecum ilicit. Rolul acestuia trebuie redefinit, nu anulat".