Administratorii partiilor recunosc ca ninsoarea din aceste zile i-a luat prin surprindere, dar dau asigurari ca stratul de zapada depus acum nu se mai topeste pana la primavara.

Cu sau fara voia noastra, iarna si-a intrat in drepturi. La r
Administratorii partiilor recunosc ca ninsoarea din aceste zile i-a luat prin surprindere, dar dau asigurari ca stratul de zapada depus acum nu se mai topeste pana la primavara.

Cu sau fara voia noastra, iarna si-a intrat in drepturi. La romani a devenit o moda ca ninsoarea sa ne prinda nepregatiti. Pana acum se vorbea numai de societatile de dezapezire. Administratorii partiilor s-au molipsit de la drumari si nu au fost pregatiti sa porneasca instalatiile de transport pe cablu chiar daca stratul de zapada este unul destul de gros.


SURPRINSI. Pe Valea Prahovei nu se poate vorbi decat de schi de tura. Si asta chiar la Predeal, statiune care se lauda ca vine in intampinarea turistilor. Instalatiile de transport pe cablu nu au functionat, desi pe partie era un strat de zapada gros de 40 de centimetri. Angajatii Teleferic Prahova sunt ocupati in aceasta perioada cu inlocuirea celor doua teleschiuri de pe Clabucet. "Am schiat excelent la Predeal, chiar pe partie. Am urcat cu schiurile de tura si am coborat prin zapada neatins", a povestit Radu Savin, comentator la Eurosport Romania.


PROMPT. Poiana Brasov a reactionat relativ bine la iarna timpurie. "Este excelent in Postavaru daca ne gandim ca suntem in prima jumatate a lunii noiembrie. Nu stiu cand a mai fost asa ceva. Toata iarna trecuta n-a fost asa ca acum. Am coborat de dimineata si prin zapada pana la buric", a povestit un brasovean. Monitorii de la Scoala de Schi Ana s-au adunat de dimineata pe partia Bradul, iar dupa pranz, cand vantul nu a mai batut, au urcat in Masivul Postavaru. "Zapada e excelenta, dar e ceata groasa. Abia vezi la cinci metri in fata. Dar pentru prima coborare din acest sezon a fost excelent" a concluzionat Gino Florea, unul din monitori. De zapada cazuta in Poiana Brasov a profitat si lotul national de schi fond al Romaniei. "Este al doilea antrenament pe zapada. Am improvizat un circuit pe platoul de la baza partiei Bradul si incercam sa profitam cat mai mult de vremea asta" a explicat Daniel Borca, antrenorul lotului.


PROVINCIA. La Arieseni a nins atat de mult la sfarsitul saptamanii trecute incat stratul de zapada a ajuns la o grosime de 70 de centimetri. "Nu ne asteptam sa ninga atat de repede. Am batut repede partia si am pornit instalatiile. Facem reviziile tehnice in aceasta saptamana, astfel ca la sfarsitul saptamanii vom fi gata de treaba. Din experienta pe care am acumulat-o in ultimii 15 ani, cred ca zapada asta nu se mai topeste pana la primavara. Este in continuare foarte frig si ninge puternic", a declarat Vladimir Todea. La Straja sezonul de schi inca nu a fost deschis, desi zapada este destula. Administratorii partiilor nu au montat crosele pe cablu deoarece inca nu au primit avizele de functionare. "Saptamana asta vor veni cei de la ISCIR ca sa verifice teleschiurile. Noi am batut partiile ca sa se prinda zapada asta de iarba uscata, sa avem o baza. La cat de frig este, zapada asta nu se duce. E bine ca s-a asfaltat si drumul ce vine din Lupeni. Deja am fost sunata de turistii care si-au facut rezervare pentru week-end-ul viitor", a marturisit Mihaela Huda, de la partia Platoul Soarelui.


DEPARTE. La Mogosa, stratul de zapada a ajuns ieri la 50 de centimetri. Din pacate nici un turist nu a indraznit sa vina la schi. Nici macar "placarii" din Baia Mare, recunoscuti in toata tara nu s-au adunat pentru a se distra printr-un powder cum n-au visat niciodata. Au invocat ca nu si-au pregatit snowboard-urile si au dat vina pe faptul ca teleschiul de pe partia neagra Moski nu a crosele montate pe cablu. Lucru foarte adevarat. Cam aceeasi situatie si la Izvoare. Singurii care au stiut sa reactioneze au fost administratorii partiilor din Cavnic, unde s-a schiat ca in miezul iernii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.