Achizitionarea prin negociere directa a echipamentelor GPS destinate verificarii datelor inscrise de agricultori in cererile de acordare a subventiilor a fost aprobata de catre Guvern. Tranzactia se va face fara ca in prealabil sa se publice un anunt
Achizitionarea prin negociere directa a echipamentelor GPS destinate verificarii datelor inscrise de agricultori in cererile de acordare a subventiilor a fost aprobata de catre Guvern. Tranzactia se va face fara ca in prealabil sa se publice un anunt de participare. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca aparatele pot fi procurate printr-un contract de incredintare directa. "Chiar daca procedam la incredintare directa, care era problema? Ce preferati, sa avem clauza de salvgardare sau sa cumparam un echipament, daca este nevoie, in procedura de urgenta prin incredintare directa? Cateodata, in situatii-limita, esti fortat de procedurile de achizitie publica sa recurgi si la un astfel de sistem". "Nu a fost cazul in aceasta situatie, dar vorbim in principiu", a adaugat acesta. Comisia Europeana a avertizat Romania ca ar putea aplica clauza de salvgardare in domeniul agriculturii si a acordat un termen de o luna pentru rezolvarea problemelor. Termenul a expirat la sfarsitul saptamanii trecute, fapt pentru care Ministerul Agriculturii a inaintat Comisiei Europene o scrisoare care face referire la progresele din activitatea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura. De asemenea, Romania asigura CE ca nu va acorda plati din fondurile UE pana cand controlul in teren al datelor declarate de agricultori in cereri nu va fi incheiat. Expertii din cadrul Comisiei Europene vor analiza documentul primit, urmand sa ia o decizie in ceea ce priveste aplicarea clauzei de salvgardare pentru Romania. In functie de concluzia la care acestia vor ajunge, Romania poate pierde pana la 25% din fondurile alocate de UE pentru subventiile agricultorilor in acest an. Valoarea acestora este de aproximativ 440 de milioane de euro, astfel ca aplicarea clauzei ar insemna, pentru Romania, pierderea unor fonduri de 110 milioane euro. In sedinta ce a avut loc saptamana trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca cel mai probabil, in acest caz, nu va fi aplicata clauza de salvgardare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.