Superficialitatea cu care occidentalii au tratat Romania este la originea actualului scandal european cu privire la romani si tigani. Romanii i-au pacalit pe cei din NATO si UE, jongland cu criteriile politice ale integrarii. Romania nu putea fi luat
Superficialitatea cu care occidentalii au tratat Romania este la originea actualului scandal european cu privire la romani si tigani. Romanii i-au pacalit pe cei din NATO si UE, jongland cu criteriile politice ale integrarii. Romania nu putea fi luata in considerare ca tara candidata daca nu indeplinea criteriile. Unul se referea la statutul minoritatilor. Participarea masiva si semnificativa a maghiarilor (prin UDMR) la politica romaneasca a fost apreciata enorm si de europeni, si de americani. A mai contat prezenta in Parlament a reprezentantilor altor 18 minoritati. Formal, s-au facut multe eforturi "pe hartie" pentru integrarea tiganilor (romilor). S-a ajuns la concluzia ca tratamentul minoritatilor este nediscriminatoriu. Si am fost primiti in NATO, apoi in UE.
Oficialii europeni si americani au tratat insa problema tiganilor din Romania (si din alte tari) la fel precum autoritatile din respectivele tari. Adica, strict formal, fara sa le pese de situatia reala de pe teren. Iar asta in ciuda faptului ca mai intai NGO-uri americane, apoi unele europene, iar mai apoi ONG-uri romanesti avertizasera adesea asupra potentialului exploziv al problemelor acumulate constant in comunitatile ghetoizate de romi (saracie, analfabetism, lipsa actelor si identitatii, conditii insalubre de locuire, lipsa apei curente, electricitatii, discriminare in anumite comunitati sau domenii de activitate, somaj, discriminarea intracomunitara a femeilor si copiilor, violenta familiala si cultul violentei intercomunitare si extracomunitare, proliferarea bandelor organizate, criminalitate). Dupa integrarea Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si a altor tari, dar si dupa facilitarea liberei circulatii pentru comunitatile de tigani din Kosovo, Serbia, Moldova, Ucraina, occidentalii s-au trezit ca se confrunta si ei cu problemele romilor. Dintr-odata, problema tiganilor a devenit o problema europeana.
Si aici incepe ipocrizia occidental-europeana (pentru ca americanii ii condamna pe europeni pentru atitudinile lor). Pentru ca nici ei nu stiu cum sa-i trateze pe romi, occidentalii ii trimit inapoi in tarile de origine. In tarile mai "civilizate" precum Marea Britanie, Germania sau Franta, s-a procedat "cu stil". Intr-o tara precum Italia, pe care a analizat-o profund genialul "political scientist" Robert Putnam, unde democratia este departe de eficienta institutionala, o parte importanta a VIP-urilor, politicienilor, ziaristilor, cetatenilor a inceput sa-si dea pe fata arama xenofoba si rasista, atat impotriva romanilor, cat si impotriva tiganilor. Si pentru ca in Italia nivelul de cultura generala este submediocru, si pentru ca tipul de cultura politica este adesea parohial si dependent, ei ii confunda pe romani cu romii. Consecinta cea mai dramatica pentru comunitatile de tigani este ca ei nu sunt bine primiti nici in Romania, Bulgaria, Kosovo sau in alte tari de origine, dar nici in tarile occidentale ale Europei.
Sunt doua solutii. Prima solutie este cea normala: sa se adune inteleptii si politicienii atat din tarile de origine, cat si din cele occidentale, si sa ia in sfarsit masurile cele mai eficiente pe plan national si european pentru a-i ajuta pe romi. A doua solutie este anormala, dar mai practica si rapida: tiganii sa emigreze in partile nonxenofobe ale planetei (SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, dar si America Latina), pentru ca nu mai au loc de intors intre rasistii Europei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.