In ultimele zile, Adrian Cioroianu e tinta unei campanii iesite din comun avand drept esenta asertiunea ca ministrul nostru de externe ar fi facut declaratii de tip nazist. Culmea acestei campanii a fost atinsa de liderul PSD, Cristian Diaconescu. In
In ultimele zile, Adrian Cioroianu e tinta unei campanii iesite din comun avand drept esenta asertiunea ca ministrul nostru de externe ar fi facut declaratii de tip nazist. Culmea acestei campanii a fost atinsa de liderul PSD, Cristian Diaconescu. Inginindu-l pe seful sau ierarhic, Mircea Geoana, domnia sa a reclamat premierului nici mai mult nici mai putin decit  "sa se delimiteze fata de atitudinea si retorica ministrului nostru de Externe si sa isi ceara public scuze in fata comunitatii europene, pentru continutul acestor declaratii". Astfel de gesturi si declaratii ritoase reclama in mod imperios coborarea pe taramul faptelor. Acuzatia de nazist, extrem de grava nu numai pentru persoana lui Adrian Cioroianu, dar si pentru  Romania (care ar putea trece in ochii lumi drept tara ce are un ministru de Externe de extrema dreapta) trebuie confruntata cu faptele. Iata faptele!


Vineri, 2 noiembrie, seara, la Stirea zilei, de pe Antena 3, se discuta despre masurile ce-ar trebui luate pentru ca monstruozitati in genul celor comise de Romulus Mailat peste hotare sa nu mai aiba loc. Sergiu Andon s-a referit la o posibila modificare a Codului Penal in asa fel incat cei in stare sa comita asemenea infractiuni sa nu mai poata merge in strainatate. De precizat ca talk-showul sedea sub semnul impactului emotional stranit in Italia si in Romania de stirea ca Romulus Mailat violase, jefuise si ucisese o italianca. Ulterior s-a vazut ca acuzatia de violare si, apoi, de ucidere era o diversiune. La ora respectiva insa toata lumea in Romania stia ca Romulus Mailat comisese o monstruozitate. Intrebat ce parere are despre initiativa ca oameni in stare sa faca asemenea monstruozitati sa nu poata parasi tara, Adrian Cioroianu a raspuns prin telefon: "Va rog sa ma credeti. Si eu ma gandesc de saptamani de zile care ar fi situatia. Eu va spun deschis ca nu mi se pare cea mai buna solutie aceasta, de a nu-i lasa sa paraseasca. Aceasta ar trebui sa fie, cum sa spun, cea mai usoara pedeapsa. Acesti oameni, din pacate, repet, nu am studii de drept, nu vreau sa pozez in altceva decat ceea ce sunt, dar, asa cum judec eu, acesti oameni care comit astfel de fapte, acesti oameni nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor, ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate probabil batalioane din alea disciplinare. Nu stiu daca asta le-ar aduce mintea la cap, dar, credeti-ma, eram ieri pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate pe SMS, nu puteam fi prins pe telefonul mobil, va dati seama, prin desert... si ma gandeam daca nu cumva puteam cumpara un teren in desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe cei care... astfel de oameni ne fac de ras."


Citind cu atentie cele spuse de Adrian Cioroianu, vom vedea imediat ca domnia sa nu s-a referit o secunda la ipostaza de rrom a lui Mailat, rromi si, cu atit mai putin, la etnia rroma. Domnia sa s-a referit la "acesti oameni care comit astfel de fapte". Altfel zis, la oameni care sunt in stare, ca Romulus Mailat, sa violeze o femeie si, apoi, s-o jefuiasca si s-o ucida. Oameni care pot fi rromi, romani, turci, polonezi, intr-un cuvant monstri cu fata umana. Desigur, din punct de vedere juridic, indiferent de monstruozitatea unei crime, autorul nu poate fi trimis in desertul egiptean, ci tot intr-o "celula cu televizor". Desi are scuza ca a reactionat sub imperiul emotiei provocate de o stire falsa, Adrian Cioroianu poate fi criticat ca a actionat nu ca un demnitar, ci ca un simplu datator cu gura. La o adica, ii putem cere demisia pentru asta, socotind ca un sef al Diplomatiei nu poate reactiona sub imperiul emotiei. De aici insa pana la a-i cere demisia pe motiv ca e nazist mi se pare o cale lunga. Calea de la adevar la diversiune.


Dincolo de campania impotriva lui Adrian Cioroianu se ascund interese politice vizibile cu ochiul liber, daca ne gandim la relatiile dintre Presedinte si Guvern, dintre Traian Basescu si Adrian Cioroianu. Numai ca, in inconstienta lor, jurnalistii si politicienii care duc o astfel de campanie nu sesizeaza pericolul extrem de grav pentru interesul national. Toti acesti limbuti, vorba lui Titu Maiorescu, nu-si dau seama ca intretinand diversiunea cu ministrul de Externe al Romaniei nazist, dau o noua lovitura imaginii pe care o bocesc pe toate drumurile. Asa cum s-a vazut si din reactia aberanta a Centrului Wiesenthal, guverne si institutii din Europa si din lume sunt gata sa traga concluzia ca Romania e nu numai tara "violatorului" Mailat, dar si a "nazistului" Cioroianu. Suntem cu totii de acord ca intretinand diversiunea "monstrului" Mailat, presa din Italia a dat o lovitura grava imaginii romanilor in lume. Iata insa, presa din Romania dand o lovitura imaginii romanilor intretinand diversiunea Ministru de Externe "nazist".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.