Deficitul comercial a crescut cu 57,8% in primele noua luni ale acestui an, la peste 15 miliarde euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Ritmul de crestere a importurilor s-a mentinut de peste doua ori mai ridicat decat al e
Deficitul comercial a crescut cu 57,8% in primele noua luni ale acestui an, la peste 15 miliarde euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Ritmul de crestere a importurilor s-a mentinut de peste doua ori mai ridicat decat al exporturilor. In primele noua luni, importurile CIF au urcat cu 27%, la 36,48 miliarde de euro, in timp ce exporturile FOB au crescut cu 11,7%, la 21,4 miliarde de euro, se arata in acelasi comunicat. Pretul FOB ("Free On Board") reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord.
Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.Importurile au fost de 120,29 miliarde de leiCalculate in moneda nationala, importurile au fost de 120,29 miliarde de lei, iar exporturile, de 70,62 miliarde de lei. Astfel, deficitul comercial aferent perioadei ianuarie-septembrie a ajuns la 49,67 miliarde de lei, cresterea fiind de 46,8%. Diferenta intre dinamica determinata pe baza valorilor exprimate in lei si cea determinata din valori exprimate in euro este urmarea aprecierii monedei nationale in lunile din perioada 1 ianuarie - 31 august, cu valori situate in intervalul 3,9% - 12,3% fata de lunile corespunzatoare din anul 2006. Cu statele Uniunii Europene, Romania a inregistrat un deficit de 10,55 miliarde de euro, cu circa 70% peste nivelul consemnat in perioada similara din 2006.
Deficitul comercial in relatia cu statele extracomunitare a crescut cu 34,9%, la 4,52 miliarde euro.
Potrivit INS, cresterea mai accentuata a importurilor de bunuri comparativ cu exporturile, fata de perioada corespunzatoare a anului 2006, a fost influentata de mai multi factori. Pentru exporturi, de mentinerea trendului descendent al livrarilor de produse petroliere pe piete externe (cu circa 30% fata de perioada similara din 2006), precum si de continuarea trendului descendent al operatiunilor de prelucrare activa (lohn), in special pentru produsele textile. In cazul importurilor, evolutia a fost determinata de incheierea in anul 2007 a regimurilor vamale incepute inainte de data aderarii la UE, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere, precum mijloace de transport, in special autovehicule si masini, aparate si echipamente electrice, si de influente datorate introducerii sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat). Prin acest sistem, bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent comertul Extrastat (sistem special de comert).Exporturile FOB - 8,15 miliarde de leiIn luna septembrie, exporturile FOB au insumat 8,15 miliarde de lei (2,45 miliarde de euro), in timp ce importurile CIF s-au situat la 13,76 miliarde de lei (4,14 miliarde de euro). Comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, exporturile au crescut cu 4,7% la valori exprimate in lei (11,1% la valori exprimate in euro), iar importurile au urcat cu 15,4% la valori exprimate in lei (22,5% in euro). Fata de luna august, exporturile din luna septembrie au crescut cu 15,2% la valori exprimate in lei (10,6% in euro), iar importurile au crescut cu 7,4% la valori exprimate in lei (3,2% la valori exprimate in euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.