Romania risca un embargo pe canalele de comunicare diplomatice daca premierul Tariceanu nu pune pe masa occidentalilor capul ministrului de Externe.

Daca pe plan national Adrian Cioroianu a scapat doar cu scuze pentru declaratiile privind deportarea infractorilor in Egipt, declaratii catalogate ca fiind de inspiratie nazista, pe plan international nu prea mai are pe unde sa scoata camasa. Citeva nume grele de pe scena politica europeana au facut front comun cu Centrul „Simon Wiesenthal" si-i cer premierului Tariceanu sa-l demita pe ministrul de Externe. Potrivit lui Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvint al PSD, sustin cererea uneie dintre cele mai influente organizatii evreiesti din lume presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si directorul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), Christian Strohal. Guvernul de la Bucuresti nu a luat inca pozitie, motivind ca scrisoarea nu a ajuns la destinatar.

Fost secretar de stat in MAE, Cristian Diaconescu spune ca interventia Centrului ,,Wiesenthal’’ cintareste greu in plan diplomatic. „Sa te lupti cu Centrul «Wiesenthal» e ca si cum te-ai lupta in «Razboiul Stelelor» cu «Forta». Ministrul de Externe si, posibil, premierul vor avea inchise toate canalele de comunicare, in cazul in care Tariceanu nu-l demite pe Cioroianu. Nu va mai vorbi nimeni cu ei. La fel s-a intimplat cu Austria dupa venirea la guvernare a lui Jörg Haider", a declarat Diaconescu pentru Cotidianul. Vicepresedintele PSD mai spune ca, „din punct de vedere diplomatic, jocul l-a depasit pe domnul Cioroianu. Jocul se desfasoara acum la nivel statal, la nivelul premierului care trebuie sa-l demita urgent si sa adopte o pozitie in numele Romaniei prin care trebuie sa se delimiteze de afirmatiile ministrului, sa spuna public ca au fost afirmatii facute in nume personal".

Pe de alta parte, Teodor Melescanu, si el fost ministru de Externe, actualmente coleg de Cabinet cu Cioroianu, considera ca solicitarea organizatiei evreiesti nu are impact „la nivel oficial". „Reprezinta insa o opinie a unei organizatii cu mare influenta, care nu poate fi ignorata", ne-a declarat Melescanu. El informeaza ca atit la nivel de Executiv, cit si in cadrul PNL se va analiza saptamina aceasta situatia ministrului de Externe.

Ministrul Cioroianu nu a comentat solicitarea de demitere, insa a spus ieri, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca a contactat oficiul din Paris al Centrului pentru a clarifica textul, despre care spune ca este o inventie intentionata. In textul scrisorii, Cioroianu este acuzat ca ar fi vorbit despre „deportarea romilor", sintagma pe care el nu a folosit-o. Ministrul de Externe a spus, intr-o emisiune tv, ca s-a gindit la posibilitatea „de a cumpara un teren in desertul egiptean pentru a trimite persoanele care dauneaza imaginii tarii" si ca „delincventii nu ar trebui sa fie tinuti in inchisoare cu televizoare, ci trimisi in batalioane disciplinare". In scrisoarea adresata premierului Tariceanu, directorul pentru relatii internationale al Centrului „Wiesenthal", Shimon Samuels, ii cere acestuia sa „condamne public declaratiile lui Cioroianu, sa il demita din Guvern si sa ceara scuze comunitatii rome din Europa".

Ce este Centrul Wiesenthal Centrul ,,Simon Wiesenthal’’ este o puternica organizatie nonguvernamentala internationala care militeaza impotriva rasismului, antisemitismului si terorismului. ONG lupta pentru apararea drepturilor si demnitatii omului si a fost infiintata cu scopul de a pastra vie memoria victimelor Holocaustului. Centrul are birouri in Ierusalim, New York, Buenos Aires, Toronto si Paris si numara peste 800.000 de membri. Institutia a luat numele lui Simon Wiesenthal, unul dintre supravietuitorii lagarelor de concentrare naziste din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, care si-a dedicat viata descoperirii criminalilor de razboi nazisti.