Statul va detine sub 1% din actiuni
AVAS asteapta solutiile in procesele deschise impotriva proiectuluiAflat in vizita in judetul Alba, Teodor Atanasiu s-a aratat nemultumit de controversatul proiect de la Rosia Montana, cu atat mai mult cu cat
Statul va detine sub 1% din actiuni
AVAS asteapta solutiile in procesele deschise impotriva proiectuluiAflat in vizita in judetul Alba, Teodor Atanasiu s-a aratat nemultumit de controversatul proiect de la Rosia Montana, cu atat mai mult cu cat statul, prin preluarea societatii miniere Minvest Deva de la Ministerul Economiei si Finantelor nu va detine nici macar unu la suta din actiunile Rosia Montana Gold Corporation.
El a precizat ca, desi Minvest Deva detine 19% dintre titlurile companiei care va investi in mina de aur de la Rosia Montana, statul nu va incasa dividende din acest procent, ci va deveni un actionat insignifiant, cu o participatie sub 1% dupa realizarea tuturor investitiilor.
Presedintele AVAS a anuntat ca luna viitoare se va termina procesul de preluare a companiilor miniere, dar institutia nu va adopta nicio pozitie fata de proiectul de la Rosia Montana, preferand sa astepte deciziile instantei in procesele care sunt deschise impotriva proiectului.
Curtea de Apel Alba are pe rol mai multe dosare privind litigiile dintre societatea Rosia Montana Gold Corporation SA si diferite institutii ale statului sau asociatii. In ciuda tuturor proceselor si a criticilor vehemente adresate initiatorilor proiectului, reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au anuntat vor face toate demersurile necesare inceperii constructiei minei..."Avem adevarate bombe ecologice in Romania"Sustinand ca proiectul nu este in conceptul dezvoltarii durabile din Europa, odata ce nu este vorba despre "o dezvoltare care sa dureze pentru generatii", ci una "pe care o foloseste repede o generatie in dauna urmatoarelor", Atanasiu a declarat: "Acesta a fost un concept care a lipsit Romaniei si de aceea avem mari orase industriale pustiite. Din acest motiv avem adevarate bombe ecologice in Romania".
Incercand sa-si motiveze afirmatia, Atanasiu a spus ca, in opinia sa, vinovati de evolutia proiectului de la Rosia Montana (proiect extrem de controversat inclusiv de catre autoritatile ungare, societatea civila, Academia Romana si alte ONG - n.n.) sunt fostii guvernanti care au aprobat conditiile in care sa se realizeze aceasta investitie.
"Eu va intreb daca tatal dumneavoastra a facut un lucru reprobabil din punctul dumneavoastra de vedere, dar ati ramas mostenire cu el, o sa va renegati mostenirea sau o sa luptati in continuare pentru principiile pe care le aveti pentru a stabili adevarul si dreptatea. Deci nu eu m-am inscris in acest proiect ca actionar, ci guvernele anterioare. Eu am mostenit acum actiunile unei companii care este la randul sau implicata in acest proiect", a adaugat Atanasiu, citat de Mediafax.Suspendat in septembrieProcedura de avizare a proiectului a fost suspendata la 13 septembrie, ministrul Mediului sustinand ca certificatul de urbanism ar fi nul de drept. Cu toate acestea, Gabriel Resources, care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation SA, a estimat ca ar trebui sa primeasca autorizatia de constructie in primul trimestru din 2008, ceea ce ar permite imediat demararea lucrarilor si exploatarea efectiva a zacamantului din primul trimestru din 2010. Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zona de la Rosia Montana, sustinand ca ar putea extrage cateva mii de tone de aur si argint prin procedeul de cianurare. Compania romano-canadiana intentioneaza sa initieze o investitie de aproape un miliard de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa, rezerva estimata de specialisti la aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Intentia investitorului a atras opozitia organizatiilor ecologiste, dar si a Academiei Romane sau a statului maghiar, care se teme de un nou accident precum cel din 2000, atunci cand apele Tisei au fost poluate masiv cu cianuri scurse dintr-o uzina de prelucrare a aurului de la Baia Mare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.