Cele doua posturi au un nou motiv de disputa: PRO TV si-a insusit muzica dintr-un serial marca Antena 1.

Duelul televiziunilor romanesti in seriale si telenovele produse in propria ograda a trecut la un alt nivel, dupa ce PRO TV si-a insusit, fara sa plateasca drepturile de autor, melodia de generic din comedia dramatica „Clanu’ Sprinceana", difuzata de rivalii de la Antena 1.

„Muro shavo kiki", piesa cu care debuteaza de mai bine de o luna serialul produs de televiziunea din Baneasa, a fost difuzata mai multe zile la rind de catre PRO TV, in cadrul emisiunii „Dansez pentru tine". Televiziunea din Pache Protopopescu a difuzat chiar un promo la productia gazduita de Stefan Banica jr., mizind pe melodia semnata si interpretata de trupa maghiara TerniPe!.

„Daca eu, un producator independent, pot respecta prevederile legale in domeniu, nu inteleg de ce PRO TV nu poate face acest lucru. «Gindeste liber», dupa parerea mea, nu inseamna sa ignori legile", declara regizorul „Clanului Sprinceana", Andy Lupu.

Compania detinuta de Lupu a incheiat un contract de exclusivitate de difuzare tv pe o perioada de un an pentru „Muro shavo kiki".

„Puteau sa-mi dea un telefon si am fi ajuns eventual la o intelegere. Ar fi putut, la fel de bine, sa-si dea seama ca e foarte probabil sa detinem drepturile pentru o astfel de piesa. Daca era pur si simplu de pe coloana sonora, nu era o problema asa de mare, dar aici e vorba de o melodie de generic", adauga pentru Cotidianul regizorul serialului. Lupu nu stie daca gestul PRO TV vine „dintr-o lipsa de profesionalism, rea-vointa, prostie sau zgircenie". Producatorii seriei „Clanu’ Sprinceana" nu au dorit sa dezvaluie suma platita pentru piesa „Muro shavo kiki", insa afirma ca pentru coloana sonora si muzica originala a serialului s-au achitat citeva zeci de mii de euro.

„Aproape ca nici nu ne mai mira comportamentul PRO TV", declara si Departamentul de comunicare al Antenei 1. „Dupa ce merg cu pira la CNA, gestul de a «imprumuta» din ograda vecinului decurge «firesc»", se arata intr-un comunicat de presa al Antenei 1. „Nu am decis inca daca sa ii actionam in judecata sau sa urmarim in continuare la ce se mai preteaza. In orice caz, de-acum vom fi cu ochii pe portofele cind trecem pe Pache Protopopescu."

Contactati de Cotidianul, reprezentantii PRO TV nu au dorit sa comenteze in nici un fel acuzele formulate de Antena 1.

Comedia dramatica difuzata de Antena 1 are un buget de 750.000 de dolari, cheltuielile pentru un episod ridicindu-se la aproximativ 25.000 de dolari. Pentru inceput, vor fi difuzate 30 de episoade, care ii au ca protagonisti pe Marius Bodochi, Maria Teslaru, Aurelian Temisan, Mihai Margineanu, Adrian Paduraru si Nicole Dutu.

De partea cealalta, Media Pro contracareaza cu o telenovela - tot cu iz de satra, „Inima de tigan", transmisa de Acasa TV. Bugetul estimat al seriei este de doua milioane de euro, iar printre actorii selectionati se numara Gheorghe Dinica, Gheorghe Visu, Nicoleta Luciu, Mihai Calin, Lucian Viziru si Szobi Cseh.