La Teatrul Act, a€žLumea sunetelor, in spectacolele lui Silviu Purcarete",  a vibrat in  acorduri de Vasile Sirli. Cel care s-a plimbat intr-o lume a lui Rabelais, Shakespeare, Moliere, Dostoievsk

  La Teatrul Act, a€žLumea sunetelor, in spectacolele lui Silviu Purcarete",  a vibrat in  acorduri de Vasile Sirli. Cel care s-a plimbat intr-o lume a lui Rabelais, Shakespeare, Moliere, Dostoievski, Gothe sau Cehov marturiseste azi ca intalnirea cu Silviu Purcarete este o binefacere. Aceasta intalnire misterioasa dintre muzica si regie este a€žun maxim de armonie", spune Marina Constantinescu, directorul si unicul selectioner al Festivalului National de teatru. Creativitate.In regia marelui Purcarete, muzica pentru a€žRichard al III-lea", a€žVisul unei nopti de vara (doua variante), a€žPoveste de iarna", a€žDon Juan", a€žScapino", a€žCumnata lui Pantagruel", a€žFaust" poarta semnatura lui Vasile Sirli. Ce-l inspira? Spectacolul vietii, nerespectarea sunetului, stilul muzicii, nu originalitatea ei (a€žnimeni nu a murit pentru un si bemol fals"), reperele artistului, respiratia umana considerata ca cea mai profund erotica. Cea mai frumoasa muzica de teatru? Tunetul, tobele, pasarile; un sunet de vapor, un zgomot de pescarus, un tropot de armasar. Acestea sunt cateva dintre ingredientele dezvaluite, cu siguranta  nu sunt unicele! Sunt spectacole care se nasc prin text, altele nu, uneori muzica este o tema data, alteori ea se naste din jocul verbal; in final, Vasile Sirli ram~ne cu acea a€žstare de halucinatie conferita de sublimul creatiei, sclipirea din ochiul propriu, nu cu ceea ce vede celalalt, pentru ca oricum peste sase luni nimeni nu mai tine minte nimic".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.