Premierul Tariceanu si-a pus oamenii sa analizeze decretul italian privind imigrantii pentru a vedea daca este posibila o noua sesizare catre Comisia Europeana care sa vizeze documentul respectiv. Intre timp, presedintele Comisiei Europene, Jose Man
Premierul Tariceanu si-a pus oamenii sa analizeze decretul italian privind imigrantii pentru a vedea daca este posibila o noua sesizare catre Comisia Europeana care sa vizeze documentul respectiv. Intre timp, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anuntat ca este perfect de acord cu o politica europeana a imigratiei si a confirmat ca decretul lege italian privind imigrantii va fi analizat de Executivul comunitar. PE a decis ca decretul-lege adoptat de Guvernul italian referitor la expulzarea imigrantilor comunitari care reprezinta un pericol pentru siguranta publica sa fie dezbatut luni, in plenul Legislativului UE. PE va supune votului in plen - miercurea viitoare, la sediul sau de la Strasbourg - o rezolutie referitoare la decretul-lege italian.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, din nou ca Executivul de la Bucuresti va sesiza Comisia Europeana asupra Decretului-lege emis de Guvernul italian, daca se va constata ca exista „termenii juridici“ necesari. El a aratat ca specialistii pe legislatie comunitara din ministerele de Externe, Justitie si Interne analizeaza acest decret din perspect iva prevederilor incluse in Directiva CE 38/2004. „Exista specialisti juristi care spun ca Decretul intra in conflict cu Directiva 38/2004 a Comisiei Europene. In momentul de fata, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne si Ministerul de Justitie lucreaza impreuna, este un colectiv care analizeaza din punct de vedere juridic aceasta Directiva, si, pe baza recomandarilor lor, este posibil - nu am decis inca, pentru ca nu au prezentat inca rezultatul - sa facem o scrisoare catre Comisia Europeana“, a spus Tariceanu. El a aratat ca Decretul-lege aprobat de Guvernul italian nu vizeaza doar cetatenii romani si nici persoanele care lucreaza cinstit.

UE ne sustine moral si financiar
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a afirmat ieri ca „Europa ar trebui sa aiba o politica europeana a imigratiei“, in urma tensiunilor dintre Roma si Bucuresti generate de expulzarea catorva zeci de romani de pe teritoriul italian, relateaza AFP. „Este absurd sa avem 27 de politici ale imigratiei in Europa. Ne trebuie o politica europeana a imigratiei“, a declarat Barroso, la finalul unei reuniuni a Adunarii regiunilor din Europa (ARE), desfasurata la Udine, in nord-estul Italiei. „Nimic din legislatia comunitara nu impiedica o tara sa ia masuri de expulzare legate de ordinea publica“, pentru a se apara fata de criminalitatea „imigrantilor care vin din spatiul european sau din alte parti“, a subliniat Barroso. Totodata, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a indemnat Romania si Italia sa elaboreze o strategie comuna de integrare a populatiei de etnie roma, declarand ca Bruxelles-ul este pregatit sa sustina acest plan prin fondul social european, relateaza agentia Apcom, in pagina electronica. Pe de alta parte, conferinta presedintilor grupurilor parlamentare din PE a decis ca decretul-lege adoptat de Guvernul italian referitor la expulzarea imigrantilor comunitari care reprezinta un pericol pentru siguranta publica sa fie dezbatut luni, in plenul Legislativului UE. Legislativul european va supune votului in plen - miercurea viitoare, la sediul sau de la Strasbourg - o rezolutie referitoare la decretul-lege italian. Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, indeamna, intre timp, la evitarea comportamentelor emotive si gasirea unor solutii pragmatice coerente cu principiile democratice ale UE, in criza imigrantilor romani din Italia, intr-un interviu pentru ANSA, citat de cotidianul Liberta in editia online.

Se cere demisia lui Cioroianu
Centrul Simon Wiesenthal a cerut ieri premierului Calin Popescu Tariceanu sa il demita pe ministrul de afaceri externe Adrian Cioroianu, pentru ca a pledat pentru „deportarea romilor“ dupa ce un roman de aceasta etnie a fost acuzat de uciderea unei italience la Roma. „Tacerea dumneavoastra ar echivala cu sprijinirea rasismului si incalcarea de catre Romania a angajamentelor sale ca membra a Uniunii Europene, Consiliului Europei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE)“, a mentionat directorul pentru relatii internationale al Centrului, Shimon Samuels, intr-o scrisoare catre Tariceanu.

Noua Dreapta a protestat in fata Ambasadei Italiei
Aproximativ 30 de membri ai organizatiei Noua Dreapta s-au adunat, ieri, in fata sediului Ambasadei Italiei la Bucuresti pentru a protesta fata de valul de antiromanism care a cuprins Peninsula in urma crimei savarsite de Romulus Mailat. Dupa incheierea mitingului din fata Ambasadei Italiei la Bucuresti, liderii organizatiei Noua Dreapta s-au aratat nemultumiti de faptul ca ambasadorul Daniele Mancini a refuzat sa-i primeasca in audienta, iar memoriul lor a fost luat, prin gard, de un angajat al institutiei.

Mailat vrea sa execute pedeapsa in Romania
Romanul Nicolae Romulus Mailat, aflat in detentie la Penitenciarul Regina Coeli, unde este anchetat pentru crima si furt, i-a spus consulului roman la Roma ca nu a fost agresat, ca doreste sa-si execute pedeapsa in Romania, el recunoscand doar furtul posetei victimei, in care se aflau 13 euro. Seful sectiei consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Roma s-a intalnit, in urma cu doua zile, la Penitenciarul Regina Coeli, cu Mailat, care „s-a prezentat intr-o buna forma fizica, linistit si lucid“. La solicitarea consulului, el a informat asupra faptului ca nici la arestare si nici ulterior nu a fost agresat in nici un fel, a semnat numai fisele fotodactiloscopice inainte de a fi asistat direct de avocat si a fost prezent la declaratiile date de cetateana romana, martora a acuzarii. Mailat a declarat ca are pasaport, care in prezent se afla in posesia conducerii penitenciarului si ca se afla in celula de izolare pentru primele treizeci de zile de arest, in conformitate cu regulamentul penitenciarului. Singura cerere a lui Mailat catre autoritatile romane a fost aceea de a-l ajuta sa fie transferat la un penitenciar din Romania pentru a-si executa pedeapsa. „Motivatia sa pentru aceasta cerere este constituita din teama pe care o simte fata de contactul cu detinutii italieni in urma celor intamplate si dorinta de a fi mai aproape de familie“, precizeaza MAE. In timpul discutiilor, Mailat a declarat ca nu s-a adresat Sectiei consulare pentru emiterea unui titlu de calatorie, asa cum a relatat presa in ziua de 5 noiembrie.

(Claudia Cristofan)

Cultura fascista infloreste in Italia pe spatele romanilor

Criza din Italia si problema imigratiei au intrat in atentia presei din intreaga Europa. Autoritatilor italiene sunt considerate partial responsabile pentru situatia creata. Cel mai socant este faptul ca decretul de expulzare ii vizeaza doar pe romani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.