Doi copii cu cocoasa au fost operati la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti (Budimex). Echipa de medici coordonata de prof. dr Gheorghe Burnei a reusit corectarea coloanei, folosind in premiera in tara, dar si in estul Europei o metoda noua.    

Metoda VEPTR consta in toracostomie, respectiv deschiderea toracelui in zona mai infundata, si implantarea dispozitivului VEPTR, facuta sus pe coasta sau jos pe o alta coasta, pe vertebra sau pe bazin, explica profesorul doctor Gheorghe Burnei, seful sectiei Ortopedie din cadrul Spitalului "Marie Curie".

Cei doi copii, un baiat si o fetita, de 2 ani si jumatate si respectiv de 4 ani, din Turnu-Severin si din Bucuresti, au venit pe lume cu scolioza congenitala, malformatie a coloanei vertebrale, numita cocoasa.

Dupa nastere, malformatia s-a accentuat, ajungand pana la 95 de grade. Acest tip de malformatie congenitala este evidenta la nastere, fiind un defect mixt: de formare si de segmentare a coloanei vertebrale. Genele care controleaza acest proces poate fi afectat de factori toxici si de antiepilepticele care au fost administrate femeilor diabetice gravide. Un nou-nascut din 40.000 vine pe lume cu aceasta malformatie. Cu multi ani in urma, in fata unor asemenea malformatii era doar resemnarea. Apoi s-au operat, dar rezultatele erau descurajante. Intr-o etapa superioara, s-a aplicat rezectia cuneiforma, care a dat rezultate bune si chiar foarte bune, dar era asociata cu risc neurologic (paralizie) si cardiovascular fatal.


AVANTAJE. Metoda chirurgicala VEPTR prezinta multiple avantaje: este mult mai putin invaziva, dispare riscul complicatiilor neurologice si se poate obtine de la inceput un rezultat partial foarte bun. "Spun partial foarte bun pentru ca ulterior mai sunt necesare alte doua mici interventii cu incizii de aproximativ 2-3 cm, cu durata a circa 10 minute fiecare, la capatul carora se poate inregistra corectia completa", spune prof. dr Burnei. Operatia trebuie efectuata pana la implinirea varstei de 10 ani. Rezultatele sunt excelente, daca este realizata in primii patru ani de viata. Prof. dr Burnei spune ca prin efectuarea in tara a acestei metode, multi copii ajung la un fizic normal, fara a mai alerga dupa sume de doua trei ori mai mari pentru o interventie in strainatate. Iata argumente pentru ca in continuare ortopedia pediatrica sa-si gaseasca locul cuvenit intre specializarile medicale.