Suprematia in explorarea spatiala a fost o chestiune de mandrie nationala a Uniunii Sovietice aflata in competitie, si in acest domeniu,  cu SUA. La capitolul succese rusii se pot mandri cu lansarea pe orbita a primului satelit
 Suprematia in explorarea spatiala a fost o chestiune de mandrie nationala a Uniunii Sovietice aflata in competitie, si in acest domeniu,  cu SUA. La capitolul succese rusii se pot mandri cu lansarea pe orbita a primului satelit - Sputnik si cu prima prezenta umana in spatiul cosmic - Iuri Gagarin.

Desi afectat grav de framantarile politice si economice din perioada post-sovietica, sectorul spatial este unul in care Rusia reprezinta o concurenta puternica. Rusia spera ca sectorul spatial sa devina o sursa de dezvoltare a economiei, care se bazeaza foarte mult pe exporturile de gaz si petrol.

Anatoli Perminov, seful administratiei spatiale nationale, a anuntat ca Rusia a initiat un proiect de creare a unei noi generatii de navete spatiale si rachete, el a adaugat ca noile vehicule spatiale nu vor fi lansate pe orbita mai devreme de 2020  si nu a dat detalii suplimentare despre acest proiect, dar a indicat faptul ca printre companiile implicate s-ar putea numara TsSKB-Progress cea care produce navetele Soyuz-3, si centrul Khrunichev, care produce rachetele Angara 3P si Angara 5P.

Statele Unite au invins Uniunea Sovietica in dezvoltarea de rachete cu utilizare multipla pentru navetele spatiale. Oficialii rusi spun, insa, ca navetele Soyuz-TM, aflate in prezent in uz, sunt mai ieftine si mult mai practice.

Perminov a reamintit ca Rusia intentioneaza sa construiasca propriul sau cosmodrom pentru lansarea noilor rachete. In acest moment, Rusia utilizeaza baza spatiala Baikonur, inchiriata de la Kazahstan, fosta republica sovietica. El spera ca Baikonur sa fie utilizat cel mult inca 13 ani. "Nu parasim si nu vom putea parasi Baikonur pana in 2020, atata vreme cat vor fi utilizate navetele Soyuz", a indicat acesta.
Mediafax
       


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.