Incet, dar sigur, cartofii s-au strecurat in toate gospodariile si sunt de foarte multe ori la indemana tuturor atunci cand masa trebuie pregatita foarte usor si rapid.

Acum mai bine de 500 de ani, atunci cand primii cartofi au trecut oce
Incet, dar sigur, cartofii s-au strecurat in toate gospodariile si sunt de foarte multe ori la indemana tuturor atunci cand masa trebuie pregatita foarte usor si rapid.

Acum mai bine de 500 de ani, atunci cand primii cartofi au trecut oceanul si au ajuns pe coastele Europei, nimeni nu isi imagina ca ei vor starni o adevarata "revolutie", foarte multe dintre preparatele de astazi avand ca ingrediente principale cartofii. Pot fi serviti copti, prajiti sau fierti, sub forma de supa, ciorba, garnitura pentru fripturi, umplutura pentru placinte etc. Important este ca ei va vor asigura energia de care aveti nevoie datorita continutului ridicat de fibre, vitamine si minerale. Si cum intotdeauna in camara vei avea la indemana cel putin cativa cartofi, ei pot fi mereu solutia de rezerva. Iar daca si retetele sunt simple si rapid de preparat, nici nu mai trebuie sa stai pe ganduri. Masa e aproape gata!


IDEI. "Cartofii cu praz si rozmarin" pot fi o alegere "condimentata". Cartofii taiati in felii foarte subtiri se prajesc intr-o tigaie cu ulei si unt impreuna cu prazul taiat rondele, adaugandu-se o cana cu supa de pui, o cana cu vin sec, rozmarin, sare si piper. Sunt gata atunci cand s-au inmuiat si a scazut sosul. Pentru "chiftelutele de cartofi" se bat cu mixerul doua oua, cam 300 g de cartofi fierti si pasati, o jumatate de cana cu faina, o lingurita si jumatate de praf de copt si sare. Se toarna cu lingurita din compozitie intr-o tigaie cu ulei incins si se prajesc.


ALTERNATIVE. Daca nu sunteti adeptul cartofilor prajiti puteti sa incercati un "sufleu de cartofi". Se amesteca un kilogram de cartofi fierti si pasati impreuna cu 150 g parmezan ras, doua oua batute si condimente. Se pune compozitia intr-un vas de Jena, se rade deasupra branza cheddar si se lasa in cuptor la 350 grade C. Daca aveti la indemana un gratar puteti pregati "pachetele de cartofi". Intr-o tigaie se topeste unt si se adauga putin patrunjel tocat si coaja de lamaie, sare si piper. Se ia tigaia de pe foc si se tavalesc in acest sos cartofii rosii taiati in sferturi. Se asaza aceasta compozitie pe bucati duble de folie de aluminiu, se rasucesc bine la capete ca sa nu iasa sosul si se lasa pe gratar pana cand se inmoaie cartofii. Pentru reteta de "cartofi cu surprize" veti avea nevoie de un cartof urias cu tot cu coaja. Dupa ce se coace in cuptorul cu microunde timp de 5-7 minute la temperatura maxima, i se taie partea superioara si se scobeste miezul. Acesta se paseaza impreuna cu o lingura de unt si se pune la loc in cartof. Deasupra se presara sunculita prajita tocata marunt. Se pune din nou cartoful in cuptorul cu microunde timp de un minut. Se rade deasupra branza si se serveste.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.