Teatrul Odeon ne invita la muzica din Maramures si la dans contemporan. Amandoua in acelasi timp. Cine face legatura? a€žO vara fierbinte pe Iza", o ora de dans in regia lui Mihai Maniutiu, cu Vava Stefanescu si Grupul a€

Teatrul Odeon ne invita la muzica din Maramures si la dans contemporan. Amandoua in acelasi timp. Cine face legatura? a€žO vara fierbinte pe Iza", o ora de dans in regia lui Mihai Maniutiu, cu Vava Stefanescu si Grupul a€žIza" din Maramures: Ioan Pop, Anuta Pop, Voichita Tepei, Ioachim Fat, Grigore Chira, Gheorghe Parja.   Flux energetic. Scenariul imaginat de Maniutiu aduce laolalta o muzica arhaica, venita din istoria traditiei, un dans jucat de doua personaje sub chipul si asemanarea unei singure fiinte, ce te face sa tresari la fiecare sunet de vioara, toba, cetra, zongora sau tilinca. Armonie si simetrie alaturi de elemente voit  lipsite de aceste note. Maestri ai corporalitatii, ai miscarii scenice si ai limbajului nonverbal/nonfigurativ, personajele traiesc sub amprenta unor stari ce trec de la emotie si veselie la tristete, ratacire si copilarie. Simplitatea elegantei - doua cuvinte ce definesc decorul: o tabla imensa pe post de oglinda artistica, doi copacei cu viata pe un fundal metalic, rece, sapte scaune energice! Restul? Arta coregrafica pusa la cale tot de Vava Stefanescu, un dans care atunci a€žcand s-o-mpartit norocua€™" a nascut iubire, moarte, jale, bucurie, nebunie si astfel de trairi universale pot continua la nesfarsit. (Roxana Vintila)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.