CE BEM, CE MANCAM
Importatorul a tradus eticheta dupa cum a vrut el. Nici producatorul a nu facut o treaba prea buna, amestecand in produs o serie de ingrediente nocive, mai ales copiilor.

Roolly este o prajitura care atrage copiii pr
CE BEM, CE MANCAM
Importatorul a tradus eticheta dupa cum a vrut el. Nici producatorul a nu facut o treaba prea buna, amestecand in produs o serie de ingrediente nocive, mai ales copiilor.

Roolly este o prajitura care atrage copiii prin desenul pe care il are inscriptionat pe eticheta. Daca un parinte ar vrea sa stie cu ce isi hraneste copilul trebuie sa cunoasca limba franceza, pentru ca eticheta in limba romana nu ofera prea multe informatii.

Pe eticheta in limba romana sunt inscriptionate urmatoarele ingrediente: zahar, grasimi vegetale, faina, lapte pasteurizat, ou, lapte praf, sirop de glucoza, cereale, ou praf, E 450, E 500, E 503, emulsificatori: E 471, E 322, sare. Din traducerea etichetei originale din limba franceza aflam ca produsul are in compozitie: lapte proaspat 29%, zahar, grasimi vegetale (ulei de palmier rafinat, apa, regulator de aciditate: E 330 ­ acid citric), faina de grau, iaurt 6,3%, oua, miere, sirop de glucoza, lapte praf degresat, proteine din lapte, iaurt pudra, cacao pudra 1,7%, amidon de tapioca, ulei de floarea soarelui, amidon de cartofi, galbenus de ou, emulsifianti: E471 a€”mono si digliceride ale acizilor grasi, E 475 a€”esteri poliglicerici ai acizilor grasi, E 433 a€”monooleat de poliooxietilena sorbitan, unt, stabilizatori: E 407 a€” caragenaan, arome, agenti de crestere: E 450i a€” difosfatii, E 500ii a€” carbonati de sodiu, E 503ii a€” carbonati de amoniu, sare. Poate contine lecitina de soia si alone.


ANALIZA. Prajitura analizata este un produs de cofetarie cu profil nutritioal dezechilibrat, cu un exces de grasimi combinate cu zaharuri cu absorbtie rapida si lenta, diferite ingrediente provenite din lapte impreuna cu o galerie de aditivi alimentari, dintre care unii periculosi pentru sanatate. Profesorul Gh. Mencinicopschi atrage atentia ca aditivul E 407, caragenaan, poate creste riscul de aparitie a cancerului de colon. Excesul de carbohidrati imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata nociva pentru pancreasul endocrin.


CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, cardiovascularilor, persoanelor hipertensive, celor cu afectiuni renale, hepatice, neurologice si neurodegenerative, cu maladii gastrointestinale, dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, cancere. Desi nu are eticheta nutritionala, produsul are o densitate energetica ridicata, generata de ingredientele utilizate. De aceea, produsul nu este recomandat de specialistul nostru supraponderalilor si obezilor. Diabeticii vor cere avizul medicului. Este interzis suferinzilor de celaichie, din cauza continutului de gluten. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul inainte, din cauza ingredientelor care au ca provenienta laptele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.