Peste 1.000 de tone de titei s-au deversat in Stramtoarea Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov, dupa ce un petrolier rusesc s-a rupt in doua.

Incident ecologic grav in Marea Neagra. Un petrolier rusesc care transporta 2.400 de to

Peste 1.000 de tone de titei s-au deversat in Stramtoarea Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov, dupa ce un petrolier rusesc s-a rupt in doua.

Incident ecologic grav in Marea Neagra. Un petrolier rusesc care transporta 2.400 de tone de titei s-a rupt in doua, o importanta cantitate de combustibil deversandu-se in apa.

Un petrolier rusesc avand la bord o incarcatura de 2.400 de tone de titei s-a rupt in doua in zona stramtorii Kerci, ce desparte Marea Neagra de Marea de Azov. Ambarcatiunea era ancorata si a cedat din pricina conditiilor meteo extreme, inaltimea valurilor depasind cinci metri. Aproximativ 1.300 de tone de titei s-au deversat in mare, transmite AFP. Tot vremea rea a facut ca interventia echipelor de salvare sa fie extrem de dificila, in conditiile in care la bordul petrolierului apartinand companiei Volganeft se afla si un echipaj format din noua persoane.

GRAV. "Este un dezastru ecologic foarte grav. O astfel de problema se poate rezolva in cativa ani. Titeiul este o substanta grea, iar acum se scufunda pe fundul marii", a precizat Oleg Mitvol, director adjunct al agentiei ruse pentru protectia mediului (Rosprirodnadzor), citat de postul de televiziune Vesti-24. Mitvol a atras atentia ca rafalele de vant bat in directia litoralului ucrainean si ca incidentul trebuie sa preocupe deopotriva Rusia si Ucraina.

Un alt cargo, avand la bord 11 persoane si transportand sulf, s-a scufundat ieri-dimineata in Stramtoarea Kerci. Membrii echipajului au fost salvati. Autoritatile din portul Kavkaz au intrat in alerta maxima.

Eforturi disperate s-au facut pentru recuperarea jumatatii neancorate a petrolierului rusesc, care a intrat in deriva. Operatiunea a implicat trei remorchere, doua rusesti si unul ucrainean, care au prins cu cabluri prova ambarcatiunii pentru a-i opri deplasarea. Cel mai grav incident de acest gen a avut loc in 2002, cand din petrolierul Prestige s-au scurs 64.000 de tone de titei, care au afectat grav coastele Spaniei, Frantei si Portugaliei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.